Pompeo sa v New Yorku stretol s vysoko postaveným predstaviteľom KĽDR

Americký minister zahraničia Mike Pompeo a severokórejský vyslanec Kim Jong-čchol vo štvrtok v New Yorku viac ako dve hodiny rokovali o príprave stretnutia prezidenta Donalda Trumpa s komunistickým vodcom KĽDR Kim Čong-unom.

31.05.2018 06:22 , aktualizované: 22:44
Mike Pompeo Foto:
Mike Pompeo hovorí na konferencii vo štvrtok 31.5.2018.
debata (1)

Bývalý šéf severokórejskej tajnej služby pricestoval do USA v stredu z Pekingu a s Pompeom rokoval už počas stredajšej večere, ktorá trvala asi 90 minút. Podľa prezidenta Donalda Trumpa pravdepodobne dorazí vyslanec v piatok do Bieleho domu.

Trump vyhlásil, že rozhovory so Severnou Kóreou v New Yorku sú veľmi pozitívne a že stále dúfa v usporiadane summitu v pôvodne plánovanom termíne 12. júna. V piatok by mala severokórejská delegácia doraziť do Bieleho domu, aby mu odovzdala list od vodcu KĽDR Kim Čong-una. „Teším sa na to, čo v tom liste je,“ povedal Trump. Na otázku, či už chystaný summit získava obrysy, odpovedal: „Myslím, že tie stretnutia bola veľmi pozitívne.“

Trumpova hovorkyňa Sarah Sandersová v stredu vo Washingtone povedala, že Biely dom stále počíta s tým, že summit sa uskutoční v pôvodne plánovanom termíne. Jeho dejiskom má byť Singapur.

Podľa Bieleho domu prípravy summitu pokračujú dobre. O schôdzke rokujú zástupcovia USA a KĽDR aj v Pchanmundžome v demilitarizovanom pásme medzi Južnou Kóreou a KĽDR a rovnako v Singapure. Sám Pompeo sa v Pchjongjangu s Kim Jong-čcholem zišiel už dvakrát.

Vo štvrtok mal Pompeo s vyslancom Kimom viesť dve rokovania oddelené prestávkou, avšak rezidenciu zástupcu amerického veľvyslanca pri OSN opustili už po prvej časti takmer dve hodiny pred plánovaným koncom. Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického ministerstva zahraničia citovaného agentúrou Reuters skončilo rokovanie skôr preto, že obe strany rýchlo dospeli k očakávanému pokroku. Sám Pompeo označil rokovania za „vecné“.

USA trvajú na tom, že výsledkom summitu musí byť dohoda o úplnom a overiteľnom jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova. Trump vo štvrtok podľa agentúry Reuters pripustil, že na vyriešenie tejto otázky nebude stačiť len jedna vrcholná schôdzka.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia na neformálnom brífingu, ktorý sa konal v čase večere Pompea a Kima, novinárom podľa Reuters povedal, že Severná Kórea musí v reakcii na americké požiadavky jasne ukázať, čo je ochotná urobiť. Pripomenul tiež, že Trump môže svoju účasť na summite kedykoľvek prehodnotiť. Zatiaľ Biely dom s vrcholným konaním počíta.

Spomínaný činiteľ ministerstva zahraničia tiež zdôraznil, že ak summit nepovedie k uspokojivému výsledku, Spojené štáty vystupňujú tlak na KĽDR. „Aj potom ale budeme pripravení na deň, keď dúfajme tiež oni budú pripravení,“ dodal.

Pompeo nepotvrdil, či sa bude summit USA-Čína konať 12. júna

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vyjadril vo štvrtok po skončení rozhovorov s vplyvným severokórejským predstaviteľom Kim Jong-čcholom v New Yorku presvedčenie, že rokovania so Severnou Kóreou sa hýbu správnym smerom.

Pompeo vystúpil pred novinármi po 72 hodinách diplomatických rozhovorov v New Yorku.

Kim Jong-čchol podľa slov Pompea odcestuje v piatok do Washingtonu, aby tam odovzdal osobný list severokórejského vodcu Kim Čong-una adresovaný americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, informovala agentúra Reuters.

Obaja politici podľa šéfa americkej diplomacie dosiahli „skutočný pokrok“, aby mohli byť vytvorené podmienky nutné na úspešný summit prezidenta Trumpa s vodcom Kim Čong-unom. Dodal, že obe krajiny čelia kľúčovému momentu vo vzájomných vzťahoch.

Upozornil však, že ešte nevie, či sa vrcholné stretnutie bude konať 12. júna, ako bolo pôvodné naplánované.

Pompeo sa stretol s bývalým šéfom severokórejskej rozviedky Kim Jong-čcholom, ktorý patrí k najbližším poradcom Kim Čong-una. Je to najvyššie postavený predstaviteľ Severnej Kórey, ktorý prišiel na návštevu USA po 18 rokoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #Mike Pompeo #Kim Jong-čchol #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una