Počet fajčiarov vo svete sa znížil

Počet fajčiarov vo svete sa znížil a platí to predovšetkým o ženách. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá bola dnes zverejnená v Ženeve.

31.05.2018 07:56
debata (5)

Každý rok predčasne na kardiovaskulárne choroby spôsobené fajčením umierajú tri milióny ľudí, celkom tabak zabíja ročne sedem miliónov ľudí.

Kým v roku 2000 fajčilo 27 percent svetovej populácie, v roku 2016 to bola pätina, povedal na tlačovej konferencii v Ženeve Douglas Bettcher, riaditeľ WHO pre prevenciu neprenosných chorobám. V priemyselne vyspelých krajinách sa pritom počet fajčiarov znižuje rýchlejšie.

Na svete fajčí viac ako 1,1 miliardy ľudí a 367 miliónov obyvateľov užíva tabak.

Ciele vytýčeného WHO, teda zníženie počtu fajčiarov o 30 percent medzi rokmi 2010 a 2025, zrejme dosiahne len americký kontinent, povedal Bettcher. Neplatí to však o Spojených štátoch, kde kampaň brzdí spory o varovných nápisoch na škatuľkách cigariet a nedostatočné daňové zaťaženie.

V západnej Európe sa čiastočne prejavuje stagnácia v počte fajčiarov, čo platí hlavne o ženách. Na Blízkom východe sa dokonca počet fajčiarov zvyšuje. Najväčší počet ich je však v Číne, kde fajčí podľa WHO 307 miliónov ľudí. V Indii je 106 miliónov fajčiarov a v Indonézii 74 miliónov.

Slovensko sa nezaraďuje k európskym krajinám s najväčším počtom fajčiarov, ukázali to nedávne výsledky Eurobarometra. Najväčší počet fajčiarov hlási Grécko (42 percent), Bulharsko (39 percent) a Maďarsko (38 percent), najnižší počet Švédsko (16 percent) a Fínsko (21 percent). Slovenská a Česká republika (obe 26 percent) sú pod priemerom EÚ (29 percent).

Slováci však vedú v inej oblasti prieskumu, ktorá sa týkala abstinencie od cigariet. Až 80 percent opýtaných Slovákov uviedlo, že na myšlienku skoncovania s cigaretami ich naviedla rodina, partneri či priatelia. Ich rozhodnutie však ovplyvňuje aj cena tabaku a takisto obmedzenia súvisiace s fajčením na verejných miestach.

Užívanie tabaku je podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR výrazným rizikovým faktorom viacerých zhubných nádorov a úmrtí. Cigaretový dym obsahuje viac ako 7000 chemických látok a zlúčením, z ktorých veľké množstvo sa považuje za dokázané karcinogény.

Nádorové ochorenia sú po chorobách obehovej sústavy druhou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku s podielom 25,9 percenta. Najčastejšou príčinou úmrtí u mužov bol zhubný nádor priedušnice, priedušiek a pľúc (21,2 percenta). U žien išlo v tomto prípade o tretiu najčastejšiu príčinu úmrtí (10,9 percenta), a to po zhubnom nádore prsníka (17,1 percenta) a zhubnom nádore hrubého čreva a konečníka (13,8 percenta).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #WHO #tabak #fajčiari #Svetová zdravotnícka organizácia