Americké tanky v Poľsku? Rusko sa nahnevalo

Poľsko tvrdí, že potrebuje odstrašiť Rusov, tí nechápavo krútia hlavou. Medzi Varšavou a Moskvou sa rozhorel spor o umiestnenie trvalej americkej základne na poľskom území. Washington ešte len začína posudzovať návrh, Moskva už varuje pred prípadnými protiopatreniami.

31.05.2018 13:00
debata (368)

Správu o zámere Varšavy tento týždeň zverejnil server Onet. "Poľsko sa zaviazalo prispieť sumou 1,5 až 2 miliardy dolárov na pokrytie nákladov a uľahčenie pobytu jednej americkej tankovej divízie či zodpovedajúcich síl v Poľsku,“ píše sa v dokumente ministerstva obrany, ktorý získal Onet.

Americkí tankisti na vojenskej prehliadke vo... Foto: SITA/AP
Poľsko, Amerika, tanky Americkí tankisti na vojenskej prehliadke vo Varšave v auguste 2016. Vtedy mali symbolicky ukázať angažovanie USA v regionálnej bezpečnosti. Poľsko si želá, aby najsilnejší spojenec zriadil na jeho území trvalú základňu.

Silový rezort prízvukuje, že plán je odpoveďou na zmenené bezpečnostné prostredie: "Kroky Ruska, ako sme videli v roku 2008 v Gruzínsku a v roku 2014 na Ukrajine, sú deštruktívne pre medzinárodnú stabilitu.“ Kremeľ to vidí opačne – považuje to za ďalšiu provokáciu od susedného členského štátu NATO.

Poliaci sa možno spoliehajú, že Američana im vyjdú v ústrety, pretože by sa takpovediac mohli odvďačiť za obrovskú zbrojnú zákazku. "Varšava si nedávno objednala protiraketový systém Patriot z USA v prepočte až za 4 miliardy eur,“ pripomína server Euronews. Moskva vtedy reagovala podráždene: "Je to súčasť amerického plánu obkolesiť Rusko pod zámienkou mýtu o ohrození bezpečnosti,“ povedal podľa agentúry TASS námestník šéfa ruskej diplomacie Vladimir Titov.

Po najnovšej informácii odpovedá Moskva v podobnom tóne. "Postupná expanzia vojenskej štruktúry NATO k našim hraniciam samozrejme žiadnym spôsobom neprospieva bezpečnosti a stabilite na európskom kontinente. Práve naopak, také činy vedú k protiopatreniam z ruskej strany,“ upozornil podľa agentúry Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

S ostrou kritikou sa poponáhľali aj ďalší ruskí predstavitelia. "Politika Varšavy vedie ku konfrontácii v blízkosti rusko-poľských hraníc,“ citovala agentúra RIA Novosti podpredsedu parlamentného výboru pre obranu Jurija Švytkina, ktorý si pritom myslí, že USA asi prikývnu. Dodal, že podľa neho táto politika nezodpovedá predstave väčšiny poľských občanov. Ozval sa aj podpredseda výboru pre bezpečnosť Jevgenij Serebrennikov, ktorý, mimochodom, tvrdí, že rozšírenie NATO k ruským hraniciam je "neželané a nezákonné“. "Naše ministerstvo obrany je pripravené podniknúť kroky v prípade umiestnenia trvalej americkej základne v Poľsku,“ poznamenal bez podrobností pre RIA Novosti.

Niektoré ruské reakcie zachádzajú až do paniky. Politológ Konstantin Blochin nielenže obvinil Spojené štáty, že spolu s Poľskom podrývajú bezpečnosť vo východnej Európe, ale zašiel ešte ďalej. "Vzniká dojem, že Poliaci stvorili nejaký svoj plán Barbarossa proti Rusku. Budeme nútení reagovať,“ uviedol podľa RIA Novosti. (Operácia Barbarossa bol krycí názov nacistickej invázie do Sovietskeho zväzu.)

Kým Moskva chrlí síru, poľský plán má aj jeden zvláštny vnútropolitický rozmer. Server Politico napísal, že ide o príznak pribúdajúcich nezhôd vo vláde: "Ministerstvo obrany potvrdilo, že návrh poslalo do Washingtonu bez úvodnej konzultácie s rezortom diplomacie, a čo je dôležitejšie – bez vedomia prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý je vrchný veliteľ ozbrojených síl.“ Duda má v poslednom čase napäté vzťahy s vládnucou stranou Právo a spravodlivosť, pretože urobil pár rozhodnutí, ktorými dal najavo, že nemieni byť jej lokajom.

© Autorské práva vyhradené

368 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko - USA #Andrzej Duda #americká zahraničná politika