Ukrajina háji fingovanú vraždu novinára, Kremeľ má pochybnosti a spomína Skripaľa

Ukrajinská generálna prokuratúra dnes uviedla, že predstieraná vražda ruského opozičného novinára Arkadija Babčenka umožnila zabrániť chystaným teroristickým útokom v krajine.

31.05.2018 14:05
Ukrajina Rusko Arkadij  Babčenko Foto: ,
Na snímke ruský novinár Arkadij Babčenko počas tlačovej konferencie na pôde Ukrajinskej bezpečnostnej služby v Kyjeve.
debata (55)

Kyjev za túto operáciu tajnej služby SBU, ktorá podliehala priamo prezidentovi Petrovi Porošenkovi, čelí doma i vo svete kritike. „Je to prinajmenšom podivný príbeh a neviem, nakoľko účel v tomto prípade svätí prostriedky,“ vyhlásil hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Muselo sa to zinscenovať, aby sme až k záverečnej bodke dotiahli fakt, že tu bola zákazka (na vraždu) a že bola splnená, aby sme získali od zákazníka zoznam 30 ľudí (určených na likvidáciu okrem Babčenka),“ vysvetlila denníku Ukrajinská pravda hovorkyňa generálneho prokurátora Larysa Sarganová s tým, že sa tento zoznam nakoniec podarilo získať.

Šéf tajnej služby SBU Vasyl Hrycak už v stredu tvrdil, že plánovaná vražda Babčenka bola súčasťou veľkej operácie, ktorej cieľom bolo zlikvidovať opozične zmýšľajúcich Rusov, a to predovšetkým novinárov a blogerov, ktorí otvorene kritizujú ruskú vládu.

Dostatok dôkazov

Sám generálny prokurátor Jurij Lucenko podľa denníka spresnil, že cieľom zinscenovanej vraždy bolo „získať viac informácií o tomto zozname počas druhej splátky platby za vykonanú vraždu“. Falošná vražda mala tiež umožniť „sledovať styky organizátora s objednávateľom vraždy“.

Lucenko tvrdí, že sa tak podarilo získať dostatok faktov svedčiacich o tom, že si vraždu objednalo Rusko, a to cez ukrajinského prostredníka, ktorý zákazku zveril veteránovi bojov proti proruským separatistom na východe Ukrajiny.

Server Strana.ua ale s odvolaním sa na nemenované zdroje z justície tvrdia, že vyšetrovatelia v skutočnosti nemajú jasné dôkazy, že ľudia z Ruska, s ktorými sa údajný organizátor vraždy – označený ako „občan H“ – stýkal, sú skutočne z ruských tajných služieb.

Išlo o provokáciu?

Dotyčný podozrivý je podľa serveru v skutočnosti ukrajinský podnikateľ, ktorý mal v poslednej dobe mnoho konfliktov s konkurentmi pri dodávkach zbraní ukrajinskej armáde. Pri prvých výsluchoch vraj uviedol, že mu agenti tajnej služby ponúkli, aby sa zapojil do operácie kontrarozviedky.

„Ako vlastenec súhlasil, aby pomohol krajine. Bola to teda čistá provokácia. Teraz človek, ktorý za ním chodil s návrhmi, zmizol a SBU tvrdí, že pracoval pre ruské tajné služby. Nijaké dôkazy toho ale v spise nie sú. Uvádza sa tam, že zákazníkom je neidentifikovaná osoba, spolupracujúca s tajnými službami Ruskej federácie,“ uviedol zdroj.

Podozrivý z organizácie vraždy podľa advokáta Andrije Smyrnova „za svojho zákazníka označuje odbor kontrarozviedky SBU a uvádza údaje človeka, ktorý na prípad dohliadal, a číslo jeho telefónu“, napísal ďalej server.

Peskov spomína Skripaľa

Dodal, že obhajca podozrivého Jevhena Solodko tvrdí, že sa vyšetrovatelia pokúšali na jeho klienta vyvíjať nátlak. Z prípadu má dojem, že je to „provokácia“, a to „veľmi škaredá“. Ale pokus vyšetrovateľov hneď na počiatku zastrašiť jeho klienta sa nepodaril, povedal.

Kremeľ uvítal, že je Babčenko nažive. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale jedným dychom dodal, že to „nemení náš vzťah k Ukrajine ako krajine, kde je nebezpečné byť novinárom“. Vyzval tiež šéfa ukrajinskej tajnej služby, aby zdôvodnil svoje tvrdenia o účasti Moskvy na vražednom sprisahaní, inak bude vyzerať ako jeho britskí kolegovia, spájajúci Rusko s vinou za otrávenie bývalého agenta a jeho dcéry.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vražda novinára Arkadija Babčenka