Vyše miliarda detí je okradnutá o detstvo

Bezstarostnosť detstva akoby ani nepoznali. Viac ako polovica detí vo svete je ohrozená chudobou, konfliktmi alebo diskrimináciou dievčat. Vo svojej správe vydanej k 1. júnu, Medzinárodnému dňu detí, na to upozornila humanitárna organizácia Save the Children.

01.06.2018 08:00
dieťa, chudoba, slum Foto: ,
Dieťa v slume na predmestí Bogoty v Kolumbii.
debata (16)

Vo svojej štúdii nazvanej Mnoho tvárí vylúčenia hodnotí situáciu v 175 krajinách. Posudzuje ich z hľadiska faktorov a udalostí, ktoré ovplyvňujú život detí a spôsobujú, že ich detstvo sa končí predčasne. Takými sú útek pred násilím a konfliktmi, či miera úmrtnosti detí do päť rokov, miera pôrodov mladistvých a ich sobáše, podvýživa, hrozba detskej práce, či odopieranie vzdelania.

Organizácia zistila, že približne 1,2 miliardy detí je ohrozená jedným z troch faktorov, ktorá ich pripravuje o detstvo. Všetkým trom – chudobe, konfliktom a diskriminácii – čelí 153 miliónov detí vo svete.

Knihy od susedov

Najviac deťom ukrajuje z detstva a plnenia ich snov chudoba – v chudobných štátoch žije približne miliarda detí. „Chcem byť lekárom, aby som pomohol chorým ľuďom. Ale moja mama si nemôže dovoliť platiť za školu. Cítim sa hrozne, lebo iné deti chodia do školy. Čítam knihy, ktoré som dostal od susedov, ktorí chodia do školy,“ cituje správa v časti o chudobe 12-ročného Jamesa z Ugandy. Mnohé deti sú pre chudobu nútené pracovať a pomáhať zabezpečiť obživu.

V niektorých krajinách zas pre chudobu nútia dievčatá do predčasných sobášov. „Boli sme veľmi chudobní. Niekedy sme jedli každý druhý alebo tretí deň. Aj keď moji rodičia naozaj chceli, aby všetky ich tri dcéry študovali, nebolo to možné. Tak ma vydali,“ cituje správa 15-ročnú Lucky z Bangladéša.

Čoraz viac detí zároveň trpí vojnovými konfliktmi – podľa štúdie ich je až 240 miliónov. Ozbrojený konflikt znamená ohrozenie ich zdravia, podvýživu, riziko smrti. S konfliktmi je spojené aj prerušenie vzdelávania, nútený odchod, prepad do chudoby a opäť detská práca, či nútené sobáše.

Pre dievčatá je to ťažšie

Mimovládna organizácia upozornila aj na diskrimináciu dievčat. „Pre dievčatá je to ťažšie. Keď idete nakupovať, chlapci vás obťažujú. Tak vám nedovolia chodiť do obchodu, ani nikam inam,“ citovala správa 14-ročnú Nour, ktorá žije v utečeneckom tábore v Jordánsku. Správa pripomína, že približne 575 miliónov dievčat vyrastá v krajinách, kde je bežná diskriminácia žien.

„Väčšina detí je okradnutá o svoje detstvo a budúcnosť, pretože žijú v chudobe, vyrastajú vo vojnových zónach alebo zažívajú diskrimináciu, lebo sú dievčatá,“ uviedla k správe šéfka organizácie Carolyn Milesová. V mnohých krajinách podľa nej zaznamenávajú istý pokrok v znižovaní počtu predčasných sobášov, zlepšenia prístupu detí k vzdelaniu a zdravotníckej starostlivosti. V krajinách, kde deti najviac trpia, sa však situácia výrazne nezlepšuje.

Osem z desiatich krajín, kde sú podmienky pre deti najhoršie, je v západnej a strednej Afrike. Najhoršie sú na tom deti v Nigeri, Mali a v Stredoafrickej republike.

Naopak v prvej päťke krajín, kde je najmenší výskyt problémov, ktoré deťom predčasne ukončia detstvo, sú Singapur, Slovinsko, Nórsko, Švédsko a Fínsko. Slovensko pre chýbajúce údaje nebolo do záverečného rebríčka zaradené.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #chudoba #diskriminácia