Kyjevský súd nariadil väzbu podozrivému zo zosnovania vraždy novinára Babčenka

Kyjevský súd vyhovel vo štvrtok žiadosti prokuratúry a nariadil dvojmesačnú väzbu pre Borysa Hermana, ktorého ukrajinské úrady podozrievajú zo zosnovania vraždy ruského novinára Arkadija Babčenka.

31.05.2018 18:30 , aktualizované: 01.06.2018 06:33
debata (59)

Herman povedal na súde, že spolupracoval s ukrajinskou kontrarozviedkou, pretože sa na neho obrátil priateľ žijúci v Rusku, ktorý plánoval na Ukrajine spôsobiť zmätok. Herman dodal, že žiadna vražda Babčenka nebola plánovaná.

Podľa generálneho prokurátora Jurija Lucenka muž, ktorého kontaktoval Herman, aby Babčenka zabil, informoval o sprisahaní úrady. Na ďalšom stretnutí tohto muža s Hermanom mu ten povedal, že má príkazy na ďalších približne 30 vrážd vrátane bývalého dôstojníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), uviedol podľa agentúry AP Lucenko.

Advokát podozrivého Jevhen Solodko spochybnil vinu svojho mandanta. Uviedol, že nevie, aký by Herman mohol mať záujem na vražde. Upozornil, že chýba motív. Celú kauzu označil advokát za „zvláštnu“ a vyslovil predpoklad, že vyšetrovatelia „budú zo všetkých síl dokazovať aj to, čo neexistuje“.

Spresnil, že Herman je výkonným riaditeľom ukrajinsko-nemeckej zbrojárskej firmy Schmeisser (Šmajser). Na Ukrajine ide o jedinú neštátnu firmu, ktorá sa venuje výrobe zbraní, napísala agentúra RIA Novosti.

Pomáhal armáde

Advokát tvrdí, že Herman je známy tým, že pomáhal ukrajinskej armáde. „Práve jeho optika je na puškách našich ostreľovačov. Práve on modernizuje a kompletizuje silné snajperské pušky, a to na báze existujúceho armádneho vybavenia,“ píše sa na Solodkovej stránke.

Solodko ešte poznamenal, že Herman je vzdelaním právnik. Ukrajinská novinárka Oksana Kovalenková na svojej stránke na sieti Twitter okrem toho napísala, že Herman bol v minulosti poradcom dvoch poslancov ukrajinského parlamentu. Dodala, že Herman je obvinený z prípravy teroristického ú­toku.

Fingovaná vražda

Na základe oboznámenia sa s vyšetrovacím spisom Solodko uviedol, že objednávatelia Babčenkovej vraždy „zostali neznámi… ich dokonca ani nehľadali“.

Správa o Babčenkovej smrti sa v médiách objavila v utorok večer. V stredu však SBU oznámila, že išlo o zinscenovaný trestný čin. Riaditeľ SBU Vasyľ Hrycak na tlačovej konferencii v Kyjeve vysvetlil, že Babčenkovu smrť nafingovali ako pascu na tých, ktorí sa novinára snažili reálne zabiť. Akciu podľa neho plánovali niekoľko mesiacov, aby odhalili plány ruských tajných služieb. Hrycak dodal, že skutočného organizátora vraždy – podľa Ukrajiny najatého ruskými tajnými službami – zadržali.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vražda novinára Arkadija Babčenka