Rajoyovi dochádzajú politické životy

Ak aj mal toľko životov, čo mačka, tak už sa mu zjavne míňajú. Politický osud španielskeho premiéra Mariana Rajoya (63), majstra politického prežitia, ktorý sa napriek sérii hlbokých kríz a otrasov ako zázrakom siedmy rok držal pri moci, visí už len na vlásku. Pochovať ho hrozí najväčšia korupčná kauza v novodobej španielskej histórii.

01.06.2018 09:20
Mariano Rajoy, Foto:
Uvoľní ľudovec Mariano Rajoy post španielskeho premiéra pre socialistu Pedra Sáncheza?
debata (1)

Španielski poslanci vo štvrtok začali prerokúvať návrh na vyslovenie nedôvery menšinovej vláde Rajoyovej Ľudovej strany (PP). A hoci hlasovať sa má až v piatok, ortieľ sa zdal byť spečatený už vo štvrtok v podvečer, keď sa počet poslancov chystajúcich sa poslať ľudovcov do opozície prehupol cez magické číslo 176.

Rajoyov predčasný odchod môže spustiť druhú politickú krízu na juhu Európskej únie a ešte viac rozkolísať finančné trhy už aj tak znepokojené neúspešnými pokusmi o zostavenie vlády v Taliansku, zmietajúcom sa v neistote tri mesiace po parlamentných voľbách.

Návrh na vyslovenie nedôvery Rajoyovej vláde podali opoziční socialisti minulý týždeň v reakcii na verdikt súdu, ktorý vyrubil dlhoročné tresty väzenia za korupciu pre bývalých regionálnych politikov a straníckych funkcionárov ľudovcov. Súd bezprecedentným rozhodnutím udelil vysokú finančnú pokutu aj samotnej vládnej strane. Ľudovci majú zaplatiť štvrť milióna eur za to, že z korupčnej siete pred rokmi profitovali.

Líder socialistov Pedro Sánchez (46) na zosadenie Rajoya, ktorého by na premiérskom poste automaticky nahradil, potrebuje hlasy absolútnej väčšiny poslancov v dolnej komore parlamentu. Už v minulých dňoch si zaistil hlasy radikálnej ľavicovej strany Podemos. Vo štvrtok popoludní si na svoju stranu naklonil aj baskických nacionalistov, keď ich ubezpečil, že sa nemusia obávať o osud rozpočtových záruk dohodnutých s Rajoyom. Podľa prepočtov španielskych médií tak bolo pripravených vysloviť vláde nedôveru už 180 poslancov, o štyroch viac, ako je pre jej pád potrebných.

Sánchez vo štvrtkovom prejave v parlamente nadbiehal nielen baskickým, ale aj katalánskym nacionalistom. Sľúbil dialóg s katalánskou separatistickou vládou a zaviazal sa, že bude rešpektovať Rajoyov návrh rozpočtu, ktorý po schválení v poslaneckej snemovni už čaká na odobrenie senátormi.

„Znovu postavíme mosty k všetkým autonómnym regiónom a nadviažeme dialóg s novou katalánskou vládou,“ vyhlásil líder socialistov. Vzťahy ústrednej vlády s Katalánskom sa vyostrili vlani na jeseň po tom, čo tamojšia regionálna vláda usporiadala referendum o nezávislosti a Madrid reagoval prevzatím správy nad Katalánskom. Rajoy dialóg s katalánskymi separatistami odmietal. Rajoy sa vo štvrtok pred poslancami obhajoval tým, že ide o starý prípad z rokov 1999 až 2005 a nik z jeho súčasných ministrov ani z aktuálneho vedenia PP odsúdený nebol. „Uznávam, že v PP bola korupcia, ale PP nie je skorumpovaná strana, odvtedy, čo tieto neprávosti vyplávali na povrch, sme vyhrali troje volieb,“ vyhlásil premiér.

Ste ochotný podať demisiu, tu a teraz? Môžete odísť z úradu dobrovoľne.
Pedro Sánchez, líder španielskych socialistov

Socialistov Rajoy obvinil zo snahy dostať sa k moci. „Z pozície akej morálnej autority hovoríte? Ste azda svätá Tereza z Kalkaty?“ útočil premiér na Sáncheza, ktorý by si vraj mal najskôr pozametať pred vlastným prahom. „Korupcia je vo všetkých stranách,“ argumentoval. Rajoy tiež obvinil Sáncheza, že ohrozuje stabilitu krajiny i oživenie ekonomiky, ktorá po dlhej kríze začala rásť solídnymi tempami. „Krajina si nemôže vyberať medzi demokraciou a stabilitou, nemožno korupciu prijať ako niečo normálne,“ oponoval mu Sánchez. „Ste ochotný podať demisiu, tu a teraz? Môžete odísť z úradu dobrovoľne,“ vyzval Rajoya jeho pravdepodobný nástupca.

Španielske médiá nevylučovali možnosť, že Rajoy napokon využije možnosť na takticky výhodnejší spôsob odchodu a sám rezignuje. Ak by sa rozhodol pre tento krok, ktorý do štvrtka odmietal, muselo by sa konať hlasovanie o dôvere vláde a v prípade, že by ju Rajoy nezískal, mohol by sa o to pokúsiť niekto iný.

Ak parlament Rajoyovi vysloví nedôveru, bude okamžite odvolaný a premiérom sa stane Sánchez, ktorý rozhodne o termíne vypísania predčasných volieb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Pedro Sanchéz