Katalánsko má novú vládu, končí sa priama práva Madridu nad ním

V Katalánsku po siedmich mesiacoch končí priama správa Madridu. V piatok vyšiel v oficiálnom vestníku menovací dekrét, ktorý vo štvrtok potvrdila španielska vláda. Katalánski ministri sa tak môžu ujať svojich úradov. Priamu správu Madrid nad autonómnym regiónom zaviedol vlani koncom októbra kvôli snahám katalánskej vlády o odtrhnutie od Španielska.

01.06.2018 10:42
Španielsko Katalánsko Torra hlasovanie torra Foto: ,
Nový katalánsky premiér a separatistický regionálny poslanec Quim Torra.
debata (1)

Nový katalánsky premiér Quim Torra, ktorý tiež patrí k separatistom, zložil prísahu už 17. mája a pár dní nato vymenoval svoj kabinet. Jeho fungovanie Madrid okamžite zablokoval kvôli tomu, že medzi 13 ministrami boli štyria, ktorých španielska prokuratúra spolu s niekoľkými ďalšími politikmi viní zo vzbury. Tej sa podľa vyšetrovateľov dopustili ako členovia bývalej separatistickej vlády, keď sa snažili o odtrhnutie od Španielska.

Tento týždeň ale Torra štyroch kandidátov, ktorými boli Jordi Turrul, Josep Rull, Toni Comino a Lluís Puig, vymenil. Turull a Rull sú navyše vo väzbe a Comino a Puig sa nachádzajú v Bruseli, kam utiekli vlani kvôli obvineniu zo vzbury. Madrid žiada ich vydanie, čo minulý mesiac súd v Bruseli zamietol.

Madrid prevzal priamu správu Katalánska so súhlasom hornej komory španielskeho parlamentu. Potom španielska vláda vyhlásila v Katalánsku voľby do regionálneho parlamentu, v ktorom však opäť získali väčšinu separatistické strany. Tým trvalo niekoľko mesiacov, kým navrhli kandidáta na katalánskeho premiéra, ktorý mohol byť zvolený.

Torra bol prvým kandidátom, ktorého španielska prokuratúra neobviňuje zo vzbury. Predchádzajúcich troch – expremiéra Carlesa Puigdemonta, Jordiho Sáncheza a Jordiho Turulla – trestne stíhajú a nemohli sa osobne zúčastniť hlasovania katalánskych poslancov o svojej kandidatúre.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #separatizmus