Aj Putin sa zrejme stretne s Kimom, Rusko vylúčilo Peking ako miesto schôdzky

Stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina so severokórejským vodcom Kim Čong-unom by sa mohlo uskutočniť a možnosti tohto summitu budú predmetom rokovaní. Novinárom to v piatok povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

01.06.2018 16:28
debata (9)

Peskov tak reagoval na správu severokórejskej tlačovej agentúry KCNA, ktorá oznámila, že existuje dohoda o konaní tohto stretnutia v tomto roku. „Áno, toto stretnutie by sa, samozrejme, mohlo zrealizovať. Jeho podoba a termín sa ešte dohodnú prostredníctvom diplomatických kanálov,“ povedal hovorca.

Na otázku, či do úvahy pripadá i Peking ako miesto stretnutia, Peskov odpovedal: „Nie, s Pekingom sa nepočíta.“

KCNA informovala, že KĽDR a Rusko sa dohodli na tohtoročnom stretnutí svojich lídrov. Podľa tejto správy bola dohoda dosiahnutá po štvrtkovom rozhovore ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s Kimom v Pchjongjangu.

Obe strany sa zhodli na posilnení vzájomných návštev na najvyššej úrovni, výmene a spolupráci v rozličných oblastiach. Schôdzka Putina s Kimom by sa podľa agentúry KCNA mala uskutočniť pri príležitosti 70. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Moskvou a Pchjongjangom.

Lavrov bol prvým ruským diplomatom, ktorý sa v tomto roku stretol s Kim Čong-unom. Jeho návšteva sa uskutočnila na pozadí zintenzívneného dialógu medzi USA a KĽDR a menej než dva týždne pred plánovaným historickým summitom Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Singapure, ktorý sa má konať 12. júna.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #summit