Členovia Le Penovej Národného frontu schválili zmenu názvu strany

Francúzska pravicovo-populistická strana Národný front (FN) rozhodla o zmene svojho názvu na Národné zhromaždenie (Rassemblement National). Pri internom hlasovaní členskej základne s tým súhlasilo viac ako 80 percent účastníkov, oznámila v piatok v Lyone predsedníčka strany Marine Le Penová.

01.06.2018 21:22
Francúzsko Národný front Strany Názov Zmena Foto: ,
Šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová oznamuje výsledok hlasovania členov strany o zmene jej názvu.
debata (1)

Na korešpondenčnom hlasovaní sa zúčastnilo takmer 53 percent členov FN. Le Penová v súvislosti so zmenou názvu hovorila o „historickom momente v živote nášho hnutia“, informovala agentúra DPA.

Premenovanie strany je súčasťou úsilia Le Penovej o nový začiatok rok po tom, ako utrpela porážku v prezidentských voľbách. Strana dúfa, že aj takto si – s výhľadom na európske voľby v budúcom roku – bude môcť rozšíriť svoju voličskú základňu.

Samotná Le Penová v piatok hovorila o tom, že voľby do Európskeho parlamentu „by mohli viesť k skutočnej demokratickej revolúcii“. V Európe veje „nový vietor“, uviedla s poukázaním na britské referendum o vystúpení z EÚ, vzostup krajnej pravice v Rakúsku, Maďarsku a Poľsku či vytvorenie novej euroskeptickej vlády v Taliansku, do ktorej patrí aj spojenec NF Matteo Salvini z Ligy Severu.

Jean-Marie Le Pen zmenu kritizuje

Le Penovej medzičasom zo strany vylúčený otec Jean-Marie Le Pen zmenu názvu FN v piatok kritizoval ako „hanebné vymazanie“ identity tohto politického subjektu. Pravicový extrémista, viackrát odsúdený za výroky o nacistických plynových komorách, bol v roku 1972 spoluzakla­dateľom Národného frontu, ktorý dlhé roky viedol. Jeho dcéra sa v roku 2011 stala jeho nástupkyňou a odvtedy sa snaží zlepšiť imidž strany kritickej voči EÚ a imigrácii.

Le Penová argumentuje, že pre mnohých francúzskych voličov je súčasný názov strany stále „psychologickou prekážkou“ pri rozhodovaní sa, komu odovzdať hlas. Mnohí totiž FN stále spájajú s rasizmom a antisemitizmom. Zároveň by sa tak otvorila cesta k možnému spojenectvu s inými stranami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Marine Le Penová #Jean-Marie Le Pen #Národný front #Národné zhromaždenie