Koniec dohadom: Trump sa s Kimom stretne 12. júna

Americký prezident Donald Trump sa v piatok stretol v Bielom dome so severokórejským vyslancom Kim Jong-čcholom. Trump zároveň potvrdil, že sa 12. júna stretne s vodcom KĽDR Kim Čong-unom v Singapure, čím ukončil týždeň trvajúcu neistotu ohľadom vyhliadok na túto historickú schôdzku.

01.06.2018 21:43 , aktualizované: 02.06.2018 13:12
trump, Jong-čchol Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (druhý zprava) sa stretol v Bielom dome so severokórejským vyslancom Kim Jong-čcholom.
debata (25)

Kim Jong-čchol odovzdal Trumpovi list od svojho vodcu, informuje agentúra Reuters. Trump zároveň oznámil, že na KĽDR v najbližšom čase neuvalí ďalšie sankcie.

Podľa denníka The Wall Street Journal predmetný list vyjadruje Kimov záujem o stretnutie so šéfom Bieleho domu, bez akýchkoľvek výrazných ústupkov a hrozieb. Médium pritom cituje zdroje oboznámené s obsahom listu. Trump na summite bude chcieť presvedčiť Kima, aby sa KĽDR vzdala svojho jadrového arzenálu.

Ide o najvyššie postaveného predstaviteľa KĽDR, ktorý navštívil USA za uplynulých 18 rokov. Kim Jong-čchol, ktorý pricestoval do Spojených štátov v stredu, je vodcov blízky poradca.

Stretol sa s nežiadúcou osobou

Washington predtým zaradil Kim Jong-čchola na zoznam nežiaducich osôb pre jeho úlohu vo vojenskom establišmente KĽDR. Severokórejský delegát kedysi slúžil ako osobný strážca bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila, otca súčasného lídra. Kim Jong-čchol slúžil takmer 30 rokov v popredným funkciách tajných služieb Severnej Kórey.

Spojené štáty ho zaradili na čiernu listinu aj pre jeho podporu severokórejského programu vývoja jadrových zbraní a balistických striel. Na vstup do USA a stretnutie s americkými činiteľmi dostal špeciálne povolenie.

Južná Kórea obvinila Kim Jong-čchola z naplánovania smrtiacich útokov na plavidlo juhokórejských námorných síl a tamojší ostrov v roku 2010. Americké tajné služby ho spájajú aj s kybernetickým útokom na spoločnosť Sony Pictures v roku 2014. Kim Jong-čchol slúžil aj vo vojenskej polícii v demilitarizo­vanej zóne.

Pozor na Severnú Kóreu, v minulosti nehrala fér, varuje Tokio

Japonsko vystríhalo medzinárodné spoločenstvo, aby sa nenechalo uniesť príjemným vystupovaním severokórejského vodcu Kim Čong-una a ústupkami zo strany Severnej Kórey, pretože k tým dochádzalo aj v minulosti, no boli len pláštikom na ďalší vývoj jadrového programu. Ako na bezpečnostnej konferencii v Singapure pripomenul japonský minister obrany Icunori Onodera, Severná Kórea súhlasila s tým, že prestane vyvíjať jadrové zbrane, prvýkrát už v roku 1994, potajme ich však vyvíjala ďalej.

„Vo svetle toho, ako sa Severná Kórea zachovala v minulosti, som presvedčený, že je dôležité, aby sme Severokórejčanov neodmeňovali len za to, že súhlasia s dialógom,“ vyhlásil japonský minister. „História sa môže opakovať, Severná Kórea vyhlási, že sa zbavuje jadrových zbraní a bude sa prezentovať ako zmierlivá a ústretová, ale nakoniec otočí a zmetie zo stola celé mierové úsilie medzinárodného spoločenstva,“ varoval Onodera.

Jedinou cestou k mieru na Kórejskom polostrove je podľa neho „dozrieť na to, aby Severná Kórea prijala v súlade s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN konkrétne kroky k úplnému, dokázateľnému a nezvratnému zbaveniu sa všetkých zbraní hromadného ničenia a balistických rakiet všetkých doletov“.

Južná Kórea víta potvrdenie termínu summitu

Juhokórejský prezidentský palác privítal rozhodnutie Trumpa obnoviť plánovaný summit s Kim Čong-unom o budúcnosti jadrového programu Pchjongjangu, informovala agentúra AP.

Hovorca juhokórejského prezidenta vydal toto vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, čo Trump prijal v Bielom dome Kim Jong-čchola.

Vo vyhlásení Modrého domu jeho hovorca konštatuje, že „cesta smerujúca k summitu Severnej Kórey a USA sa posilnila a rozšírila“. Dodal, že Soul sa bude tešiť na „historické stretnutie v Singapure s nadšením, ale i trpezlivosťou“.

Juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý mal v uplynulých týždňoch už dve stretnutia s vodcom Kim Čong-unom, za summit najvyšších predstaviteľov USA a KĽDR intenzívne loboval.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una