V srdci Ríma sa zhromaždili kritici a odporcovia novej talianskej vlády

Talianske hlavné mesto Rím sa v piatok, iba krátko po prevzatí moci novou euroskeptickou talianskou vládou premiéra Giuseppeho Conteho, stalo dejiskom protivládnej demonštrácie.

01.06.2018 23:17
Taliansko vláda prísaha osobnosti Foto: ,
Nový taliansky minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini tlieska počas zloženia prísahy do rúk prezidenta Sergia Mattarellu v Ríme.
debata (6)

Stúpenci Demokratickej strany (PD), ktorá utrpela v marcových parlamentných voľbách bolestivú prehru, ale aj ich kolegovia z rôznych proeurópskych hnutí sa zhromaždili v srdci Večného mesta, na námestí Piazza Santi Apostoli, aby nový vládny kabinet vyzvali na rešpektovanie Európy, Európskej únie. Zároveň vyjadrili solidaritu s prezidentom krajiny Sergiom Mattarellom, ktorý čelil v uplynulých dňoch ostrej kritike časti spoločnosti za veto euroskeptického kandidáta na post ministra financií Paola Savonu.

Na podujatí sa zúčastnil nielen úradujúci generálny tajomník PD Maurizio Martina, ale aj viacero ministrov z predchádzajúcej talianskej vlády premiéra Paola Gentiloniho.

Najvyšší predstaviteľ PD Matteo Orfini na jednej zo sociálnych sietí uviedol, že „nový kabinet je ultrapravicoovou vládou, ktorej vznik sprevádza po celej Európe nadšenie neofašistov. Všetkými silami budeme voči nej vystupovať v parlamente i v krajine“.

Už na sobotu 2. júna, teda taliansky štátny sviatok – Deň republiky, ohlásili míting na oslavu novej vlády v Ríme populisti z Hnutia piatich hviezd (M5S).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Talianska vláda #Rím #protest #pochod #Hnutie piatich hviezd