USA vetovali v BR OSN rezolúciu odsudzujúcu Izrael kvôli Palestíne

Spojené štáty v Bezpečnostnej rade (BR) OSN vetovali návrh rezolúcie, ktorá by odsúdila postup Izraela proti palestínskym demonštrantom a vyzvala na zriadenie medzinárodnej ochrannej misie na palestínskych okupovaných územiach.

01.06.2018 23:34
Haleyová Foto: ,
Nikki Haleyová, veľvyslankyňa USA pri OSN.
debata (66)

USA boli jediné, kto proti textu predloženému Kuvajtom hlasovali. BR následne zamietla aj americký návrh, napísala agentúra AFP.

Z 15 členov BR OSN ich desať vrátane Francúzska, Ruska a Číny, ktoré držia právo veta, návrh podporilo, Etiópia, Holandsko, Poľsko a Británia sa hlasovania zdržali. K presadeniu návrhu bolo treba najmenej deväť hlasov, pričom je nutné, aby nikto z piatich stálych členov nepoužil veto.

„Teroristické hnutie Hamas nesie hlavnú zodpovednosť za strašné životné podmienky v Gaze,“ vyhlásila pred hlasovaním americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová s tým, že návrh USA nepodporia. Dodala, že text je zameraný jednostranne. Spojené štáty preto predložili BR OSN vlastný návrh, ktorý odsudzoval radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré Gazu ovláda. Text tiež žiadal, aby hnutie skončilo s násilnosťami a provokáciami.

Návrh Kuvajtu bol reakciou na krvavé udalosti na hranici palestínskeho Pásma Gazy, kde pri protestoch od konca marca zahynulo vyše 120 demonštrantov, z toho asi 60 v jednom dni, a to v pondelok 14. mája. Spojené štáty už v ten istý deň zablokovali návrh Kuvajtu, ktorý vyjadroval rozhorčenie a poľutovanie nad zabíjaním Palestínčanov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Bezpečnostná rada #izraelsko - palestínsky konflikt