Belgičania po rokoch modernizácie znovu otvoria kontroverzné africké múzeum

Kráľovské múzeum strednej Afriky (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, KMMA) v belgickom meste Tervuren, známe kedysi ako triumfálna oslava koloniálnej minulosti Belgicka, po rokoch obnovy znovu otvoria pre verejnosť - avšak s kritickejším pohľadom na kontroverzné časti dejín, ktoré prezentuje. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

02.06.2018 09:35
tavuren, belgicko, múzeum Foto: ,
Kráľovské múzeum strednej Afriky v belgickom meste Tervuren.
debata (16)

Múzeum, plné historických artefaktov a preparovaných divých zvierat, bolo často terčom kritiky za ignorovanie násilností, ktoré sa odohrali v niekdajšom Belgickom Kongu (dnes Konžská demokratická republika).

V časoch, keď bolo toto africké územie koncom 19. storočia ešte iba osobným lénom belgického kráľa Leopolda II., tu totiž zahynuli milióny miestnych obyvateľov.

„Dúfame, že do nášho múzea prinesieme nový príbeh,“ uviedol riaditeľ KMMA Guido Gryseels. Múzeum sa má opätovne otvoriť v decembri. Belgická vláda vyčlenila na jeho modernizáciu 66 miliónov eur. Muzeálna inštitúcia neďaleko Bruselu je situovaná v novoklasicis­tickej palácovej budove obklopenej rozľahlým parkom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #múzeum #Belgicko