Venezuela prepustila 39 väzňov, medzi nimi aj politikov

Venezuelský najvyšší súd oznámil prepustenie 39 väzňov, dva týždne po tom, čo prezident Nicolás Maduro zvíťazil v prezidentských voľbách vďaka sľubu, že sa postará o politické zmierenie v krajine.

02.06.2018 11:28
Maduro Foto: ,
Prezident Venezuely Nicolás Maduro.
debata

Medzi prepustenými sú aj uväznení podporovatelia opozície, napríklad bývalý starosta mesta San Cristóbal Daniel Ceballos a generál vo výslužbe Ángel Vivas, uviedol sudca najvyššieho súdu Maikel Moreno.

Prepustení boli takisto ľudia obvinení z podnecovania násilia počas protivládnych protestov v roku 2014 a 2017.

V súvislosti s týmito protestmi je vo väzení vyše 300 osôb, ako uviedla organizácia Venezuelské trestné fórum, ktorá ich pokladá za politických väzňov. Protesty si vyžiadali celkovo vyše 140 mŕtvych.

„Chcem politiku upokojovania, opätovného stretávania a národného zmierenia,“ vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Maduro po víťazstve vo venezuelských prezidentských voľbách z 20. mája a vyzval tých, čo sa zapojili do násilia, aby sa zapojili do pokojného „politického boja“.

Spojené štáty, vyše 12 latinskoame­rických krajín a Európska únia odsúdila voľby ako nedemokratické a Madurov hlavný vyzývateľ Henri Falcón vzniesol námietky jeho víťazstvu na najvyššom súde Venezuely.

debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro