Coveney: Británia musí predložiť návrhy, ako udržať hladkú hranicu s Írskom

Británia musí do dvoch týždňov predložiť písomné návrhy, ako plánuje udržať hladkú hranicu s Írskom po brexite. Uviedol to írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.

02.06.2018 16:58
Simon Coveney Foto: ,
Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.
debata

„V nasledujúcich dvoch týždňoch musíme vidieť písomné návrhy. Musí sa to stať dva týždne pred summitom,“ konštatoval Coveney pre denník Irish Times s odkazom na júnový summit lídrov Európskej únie, na ktorom by malo dôjsť podľa očakávania k významnému pokroku pri riešení tejto otázky.

Hranica, ktorá oddeľuje Severné Írsko a Írsku republiku, bude po brexite jedinou pozemnou hranicou medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom, ktoré naďalej ostane členom EÚ, pripomína agentúra Reuters.

Vystúpenie Británie z EÚ, a teda aj z colnej únie bez dohody, by znamenalo aj opätovné vytvorenie pevnej hranice medzi Írskom, ktoré je súčasťou EÚ, a Severným Írskom, ktoré patrí k Spojenému kráľovstvu.

Dôjde k obnoveniu napätia?

EÚ a Británia sa už predbežne dohodli, že tvrdú hranicu nechcú vytvoriť, konkrétne riešenie však Londýn doteraz nepredložil. Aj preto EÚ navrhla, aby sa na Severné Írsko vzťahovali pravidlá ako na Írsko, teda EÚ, čo by bolo pre Britániu neprijateľné, ak by nebola súčasťou colnej únie.

Minister Coveney v tejto súvislosti vyslovil v máji obavy, že ak nebude dosiahnuté politické riešenie tohto problému, na hraniciach Severného Írska a Írskej republiky môže – po 20 rokoch od podpísania Veľkopiatkovej dohody – dôjsť k obnoveniu napätia.

Veľkopiatková dohoda uzatvorená medzi britskou vládou, Severným Írskom a Írskou republikou zakotvila mierový proces a deľbu moci v Severnom Írsku.

V referende, ktoré sa v Británii konalo 23. júna 2016, sa za vystúpenie Británie z EÚ vyslovilo 51,9 percenta voličov. Spojené kráľovstvo by malo EÚ opustiť 29. marca 2019.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #Severné Írsko #Brexit #írska hranica