List od Kima bol veľmi zaujímavý, povedal Trump, neskôr priznal, že ho nečítal

Americkí novinári prichytili prezidenta Donalda Trumpa pri drobnej lži, ktorú sám priznal po ani nie ôsmich minútach. O liste od severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý Trump v piatok priniesol na tlačovú konferenciu, najskôr hovoril, že bol "veľmi zaujímavý", no nechcel z neho prezradiť žiadne podrobnosti.

02.06.2018 17:24
Kim Jong-Čchol, trump Foto: ,
Donald Trump v spoločnosti podpredsedu Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čchol, ktorý mu doniesol aj list od Kim Čong-una.
debata (15)

O krátku chvíľu nato však už povedal, že tento list vôbec nečítal, píše americký denník The Washingron Post. „Tento list bol veľmi zaujímavým listom. Inak, chceli by ste vedieť, čo v ňom bolo? Chceli by ste? Ako veľmi by ste to chceli?“ doberal si Trump nedočkavých novinárov.

„Bol to veľmi zaujímavý list, o nejaký čas bude možno vhodné, že vám ho dám, uvidíme,“ odvetil neskôr prezident na ďalšiu novinársku otázku, či môže verejnosti aspoň stručne priblížiť, čo bolo v liste napísané. Keď sa novinári ďalej vyzvedali, Trump nakoniec priznal farbu: „Ešte som ten list nevidel. Zámerne som ho ešte neotvoril,“ povedal.

Obrat režimu a prívetivosť

Trumpovi priniesol list od Kim Čong-una do Bieleho domu jeho vyslanec, podpredseda Ústredného výboru severokórejskej komunistickej Kórejskej strany práce Kim Jong-Čchol. Americký prezident vzápätí informoval, že summit Spojené štáty – Severná Kórea sa uskutoční v pôvodne plánovanom termíne a na pôvodne plánovanom mieste, teda 12. júna v Singapure.

Kimov list by mal byť odpoveďou na list od Trumpa, ktorý americký prezident poslal severokórejskému vodcovi minulý týždeň. Práve v tomto liste mu oznámil, že summit USA – KĽDR sa ruší, čo odôvodnil „obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom“ v oficiálnych vyhláseniach Severnej Kórey.

Po Trumpovom liste však severokórejský režim takmer okamžite otočil a kritiku Južnej Kórey a Spojených štátov opäť vystriedali prívetivé vyhlásenia. Trump koncom minulého týždňa priznal, že jeho list Kimovi bol súčasťou premyslenej taktiky. „Všetci hrajú hry,“ povedal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un #klamstvo #Donald Trump