Spolupredseda AfD označil nacistickú éru Nemecka za 'trochou vtáčieho trusu'

Spolupredseda krajne pravicovej nacionalistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland nazval nacistickú éru "trochou vtáčieho trusu vo viac ako 1000-ročných úspešných nemeckých dejinách". Svojím výrokom okamžite vyvolal rozhorčené reakcie na sociálnych sieťach, informovala agentúra AP.

02.06.2018 19:45
Alexander Gauland Foto: ,
Alexander Gauland

V prejave pred členmi mládežníckeho hnutia strany uviedol, že Nemci musia prijať zodpovednosť za 12 rokov vlády Adolfa Hitlera a jeho nacistickej strany, ale ide podľa neho iba o malú časť dejín Nemecka.

Annegret Krampová-Karrenbauerová, generálna tajomníčka vládnej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU), reagovala na Twitteri, že pre Gaulanda a jeho stranu je „50 miliónov obetí vojny, holokaust a totálna vojna iba trochou vtáčieho trusu“. Dodala, že jeho vyjadrenia odhaľujú pravú tvár strany skrývajúcej sa za váženosť strednej vrstvy.

Katrin Göringová-Eckardtová zo strany Zelených označila Gaulandove výroky za facku do tváre tým, čo prežili holokaust, a ich potomstvu a uviedla, že zvýrazňujú potrebu vzoprieť sa menšine, ktorá je plná nenávisti.

Agentúra AP pripomína, že AfD je po vlaňajších voľbách treťou najväčšou stranou v nemeckom parlamente a najväčšou opozičnou stranou.

chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #fašizmus #AfD