Kubánski poslanci vytvorili komisiu na zmenu ústavy

Kubánski zákonodarcovia urobili prvý krok k vypracovaniu novej ústavy. Prezident Miguel Díaz-Canel zvolal špeciálne zasadnutie parlamentu a navrhol zoznam ľudí, ktorí ústavu prepracujú.

02.06.2018 21:48
Miguel Díaz-Canel Foto: ,
Prezident Kuby Miguel Díaz-Canel.
debata (1)

Poslanci komisiu schválili. Predsedá jej exprezident Raúl Castro a je v nej približne 30 ďalších členov vrátane Díaza-Canela, informovala agentúra AP.

„Bude to viesť k osobitne dôležitému procesu pre krajinu a všetci si musíme byť vedomí záväzku a občianskej zodpovednosti, ktoré si to vyžaduje,“ uviedol Díaz-Canel.

Šéf kubánskej komunistickej strany Raúl Castro i jej ďalší vedúci predstavitelia očividne dúfajú, že skoncujú s rozpormi medzi novou, otvorenejšou ekonomikou a právnym systémom, ktorý vyžaduje prísnu štátnu kontrolu nad všetkými aspektmi hospodárstva a spoločnosti.

Obmedzenie pre prezidenta

Ústava zachová systém vedený komunistickou stranou, v ktorom sú sloboda prejavu, tlače a ďalšie práva obmedzené pre „účel socialistickej spoločnosti“, uviedla AP s odvolaním sa na tamojšie oficiálne miesta.

Očakáva sa však, že jedna z úprav obmedzí prezidentovi vládnutie na dve päťročné funkčné obdobia a stanoví vekový limit. Ide o významnú zmenu po takmer 60-ročnom vládnutí Fidela Castra a jeho brata Raúla, ktorí obaja boli pri moci aj po osemdesiatke. Iná možná zmena by mohla regulovať v obmedzenej miere súkromné vlastníctvo.

Mariela Castrová, dcéra Raúla Castra, začiatkom mája prisľúbila v rámci plánovanej ústavnej reformy navrhnúť aj legislatívu umožňujúcu manželstvá párov rovnakého pohlavia. Očakáva sa, že Castrov nástupca Miguel Díaz-Canel, ktorý bol zvolený za prezidenta Kuby v apríli, Castrovú podporí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #Kuba #Miguel Diaz-Canel