S Kimom sa chce stretnúť aj sýrsky prezident al-Asad

O stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom má záujem aj sýrsky prezident Bašár al-Asad.

03.06.2018 13:54
Bašár al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašár al-Asad má záujem o stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom
debata (11)

S odvolaním sa na správy z okolia sýrskeho prezidenta o tom v nedeľu informovala Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA).

„Chystám sa do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a stretnem sa s Kim Čong-unom,“ cituje agentúra sýrskeho prezidenta. Oficiálne zatiaľ Sýria ani KĽDR návštevu nepotvrdili a sýrska vláda sa ani v nedeľu k správe KCNA nechcela vyjadriť.

V súvislosti s údajnou návštevou v KĽDR al-Asad podľa KCNA vyjadril presvedčenie, že Kim Čong-un „dosiahne konečné víťazstvo a nepochybne sa mu podarí znovuzjednotiť Kóreu“.

Kim Čong-un a Baššár al-Asad sú dvaja najkritizovanejší a vo svojich regiónoch najobávanejší svetoví lídri súčasnosti. Kimova Severná Kórea väzní v pracovných táboroch podľa odhadov amerického ministerstva zahraničných vecí od 80-tisíc do 120-tisíc politických väzňov, pričom ľudia, ktorým sa podarilo z tejto krajiny ujsť, hovoria o mučení a úmrtiach od hladu. Baššár al-Asad sa už mnohokrát v posledných rokoch uchýlil k chemickým útokom proti vlastnému obyvateľstvu.

Agentúra AP pripomína, že doteraz nič nenasvedčovalo o plánoch na takúto návštevu.

Správa agentúry KCNA prichádza v čase, keď sa pozornosť medzinárodného spoločenstva zameriava na summit Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ku ktorému by malo dôjsť 12. júna v Singapure.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Bašár al-Asad