Francúzka dostala v Iraku za kolaboráciu s IS doživotie

Iracký tribunál odsúdil Francúzku Mélinu Boughedirovú na doživotné väzenie za príslušnosť k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Oznámila to agentúra AFP.

03.06.2018 14:35
debata (1)

Dvadsaťsedemročná Boughedirová bola so svojimi štyrmi deťmi zadržaná pri minuloročnom oslobodení Mosulu od bojovníkov Islamského štátu, ku ktorým patril aj jej manžel.

Boughedirová bola v prvom procese tento rok vo februári už odsúdená na sedem mesiacov väzenia za ilegálny vstup do krajiny. Kasačný súd ale v apríli rozhodol, že jej previnenie je ťažšieho druhu a bude súdená podľa protiteroristického zákona.

Podľa neho hrozil Francúzke aj trest smrti. Pôvodný rozsudok naproti tomu počítal po odpykaní trestu s vyhostením. Tri z jej detí už vyhostené boli.

Súdy v Bagdade od začiatku roka riešili stovky prípadov zahraničných radikálov a 280 ich buď odsúdili na smrť, alebo na doživotie. Rozsudky sú vynášané rýchlo, čo vyvoláva obavy z možných justičných omylov.

Medzi obvinenými je niekoľko cudziniek, ktorých osud bol podobný ako prípad Boughedirovej. Jej krajanku Djamilu Boutoutaouovú poslal v apríli iracký súd do väzenia na doživotie za členstvo v IS, aj keď tvrdila, že ju ovplyvnil manžel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irak #Islamský štát