Londýnčania i turisti si uctili obete útoku na London Bridge a Borough Market

Minútou ticha a položením kvetov na Londýnskom moste si v nedeľu obyvatelia i návštevníci Londýna pripomenuli prvé výročie útokov na tomto ikonickom mieste a na letných terasách barov a reštaurácií na neďalekom trhovisku Borough Market. Tieto útoky spáchané trojicou radikálnych islamistov si vyžiadali osem obetí na životoch a viac ako 50 zranených.

03.06.2018 19:08
londýn, spomienka Foto: ,
Minútou ticha a položením kvetov si obyvatelia i návštevníci Londýna pripomenuli prvé výročie útokov na letných terasách barov a reštaurácií na LOndýnskom moste a trhovisku Borough Market.
debata

Minúte ticha predchádzala spomienková bohoslužba v neďalekej Southwark Cathedral, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 700 ľudí.

Miestny dekan Andrew Nunn vo svojom príhovore vyjadril nádej, že bohoslužba „pomôže nášmu uzdraveniu“. „Láska je silnejšia ako nenávisť. Svetlo je silnejšie ako tma. Život je silnejší ako smrť. Bola to pravda pred rokom. A je to pravda aj dnes,“ vyhlásil.

Po bohoslužbe pozostalí po obetiach vysadili na pozemku starobylej katedrály olivovník. Pri výsadbe bol podľa spravodajskej stanice BBC použitý humus pochádzajúci z kvetín, ktoré ľudia pred rokom prinášali na miesta útokov.

Sedem z ôsmich obetí útokov boli cudzinci

Na Londýnskom moste, ktorý bol pred rokom dejiskom útoku, bude v nedeľu večer nasvietený nápis #LondonUnited. Na sociálnej sieťach je aj kampaň #TurnToLove, ktorá vyzýva ľudí zjednotiť sa a postaviť sa zlu bez ohľadu na vierovyznanie.

Britská premiérka Theresa Mayová vo svojom vyhlásení k výročiu útokov vyzdvihla odvahu zasahujúcich policajtov a profesionalitu záchranárov, ako aj duchaprítomnosť ľudí v oblasti, kde sa incidenty odohrali.

Pripomenula, že sedem z ôsmich obetí útokov boli cudzinci – občania Francúzska, Španielska, Austrálie a Kanady. Poznamenala, že vlaňajšie útoky v Londýne – „veľkom kozmopolitnom hlavnom meste, ktorého energia a hodnoty spájajú ľudí z celého sveta“ – sú preto „tragickým pripomenutím, že hrozba terorizmu presahuje hranice a ovplyvňuje nás všetkých.“ „Naše odhodlanie vytrvať a prekonať túto hrozbu spoločne nikdy nebolo silnejšie,“ vyhlásila

Vláda je v strehu

Britská vláda v nedeľu vo svojom vyhlásení uviedla, že pokiaľ ide o úroveň ohrozenia krajiny terorizmom, je na druhom stupni z celkovo piatich, čo znamená, že útok je veľmi pravdepodobný.

„Očakávame, že hrozba islamistického terorizmu zostane na súčasnej, zvýšenej úrovni minimálne počas nasledujúcich dvoch rokov a že sa môže zvýšiť,“ spresnila vláda, podľa ktorej v krajine stúpa aj hrozba zo strany krajne pravicových extrémistov.

Britský minister vnútra Sajid Javid informoval, že jeho rezort plánuje prijať ďalších 2000 príslušníkov bezpečnostných zložiek, aby pomohli bojovať proti týmto hrozbám.

Útok z vlaňajšieho 3. júna spáchali traja páchatelia, ktorí najprv dodávkou zrážali ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Všetkých troch páchateľov – radikálnych islamistov – polícia zastrelila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #spomienka