Z Paríža sťahujú nelegálnych migrantov

Približne tisíc ľudí minulý týždeň, ďalších takmer tisíc v pondelok. Francúzsko sa snaží riešiť problém nelegálnych utečeneckých táborov, ktoré sa vytvorili v Paríži. Približne tisíc ľudí v pondelok pod dohľadom polície odviezli z dvoch veľkých táborov, tisíc ľudí presťahovali zo severovýchodu Paríža aj minulú stredu. Autobusy ich postupne rozviezli do rôznych ubytovacích stredísk v okolí hlavného mesta.

04.06.2018 08:56 , aktualizované: 17:59
debata (13)

Hoci sťahovanie sa podľa francúzskych médií obišlo bez incidentov, neistotu a napätie medzi migrantmi bolo cítiť. Ich žiadosti o azyl sa totiž vo väčšine prípadov budú posudzovať v iných štátoch EÚ, podľa toho, do ktorej krajiny EÚ vstúpili ako do prvej.

Sťahovanie sa týkalo približne 550 ľudí, ktorí sa usadili pri kanáli Saint-Martin a ďalších asi 450 ľudí, ktorí vytvorili tábor pri Porte des Poissonniers. Podľa portálu France24.com pri kanáli Saint-Martin sa pred niekoľkými mesiacmi usadili najmä migranti z Afganistanu, ktorým odmietli azyl inde v Európe. V tábore pri Porte des Poissonniers sa usadili najmä utečenci zo Sudánu a Eritrey, mnohí z nich prišli do Európy cez Stredozemné more a po prechode cez Alpy.

Je to už piaty raz… o pár dní sa vrátia.
jeden z obyvateľov štvrte, odkiaľ sťahovali migrantov

Medzi tými, čo museli odísť, bol aj Sudánec Jahjá, ktorému úrady odmietli udeliť azyl. Pri kanáli žil dva mesiace. Odchodu sa nebránil. Predpokladal, že autobus ho odvezie „do nejakého tábora, domu alebo na štadión“. Nevedel presne, kam, ale „bude to lepšie ako tu“, citoval ho denník Figaro. Podľa prefektúry prípady všetkých vysťahovaných prešetria, zatiaľ im bude poskytnuté dočasné ubytovanie.

Situácia migrantov v provizórnych prístreškoch v Paríži vyvoláva obavy najmä pre neudržateľné hygienické podmienky. O to, kto má situáciu riešiť, sa vedie spor medzi vládou a starostkou Paríža Anne Hidalgovou. Kým vláda tvrdí, že problém má riešiť radnica, starostka vyzývala, aby tábory riešila vláda a plnila svoje povinnosti pri prijímaní migrantov.

Nelegálny utečenecký tábor pri kanáli... Foto: TASR/AP, Francois Mori
Francúzsko Paríž migranti tábory ďalšie likvidácia Nelegálny utečenecký tábor pri kanáli Saint-Martin v Paríži pred jeho likvidáciou.

Miestni obyvatelia sú zas skeptickí, nelegálny tábor sa podľa nich vytvorí opäť. „Je to už piaty raz… o pár dní sa vrátia,“ citoval denník Le Monde jedného z obyvateľov štvrte, odkiaľ sťahovali migrantov. Aj preto starostka Paríža žiada štát, aby zabezpečil v hlavnom meste prijímacie centrum, aby sa situácia s nelegálnym táborením utečencov neopakovala. „Francúzi nemajú strach z migrantov. Majú strach z divokých táborísk migrantov,“ citoval Le Monde miestneho pravicového poslanca Pierra Lisciu, ktorý vyzýval na hľadanie udržateľného riešenia.

Paríž zažíva nápor migrantov najmä v posledných troch rokoch, terajšie sťahovanie bolo už 36. v poradí. Minulý týždeň podobne vysťahovali väčšie táborisko migrantov Millénaire pri Porte de la Villette na severovýchode Paríža. Malá časť z nich už mala aj štatút utečenca.

Väčšina migrantov, ktorí prichádzajú do Francúzska, putovala najmä k prístavu Calais v nádeji, že sa im podarí dostať do Británie. Tamojší veľký nelegálny tábor prezývaný Džungľa bol vysťahovaný pred vyše rokom.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #migranti #utečenecký tábor