Británia ide vylepšovať protiteroristickú stratégiu, zároveň prepustí extrémistov

Britské úrady oznámili plán na prepracovanie národnej stratégie boja proti terorizmu. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v krajine v tomto roku postupne prepustia na slobodu desiatky odsúdených extrémistov.

04.06.2018 15:15
debata (1)

V súlade s novým programom budú môcť domáce bezpečnostné služby s inými vládnymi i oblastnými úradmi a spoločnosťami zdieľať informácie o sledovaných ľuďoch.

Jedným z cieľov novej stratégie bude presvedčiť týchto jednotlivcov, aby sa vymanili spod vplyvu extrémistickej ideológie. Zameria sa tiež na dohľad nad odsúdenými za teroristické trestné činy po ich prepustení z väzenia, vysvetlil pre spravodajskú stanicu BBC námestník britskej ministerky vnútra pre bezpečnosť a hospodársku kriminalitu Ben Wallace.

Britské noviny Guardian v pondelok informovali, že v tomto roku sa skončí trest odňatia slobody pre viac ako 80 zo 193 osôb odsúdených v rokoch 2007–2016 za trestné činy súvisiace s terorizmom. Ich konečný počet však v skutočnosti môže byť omnoho vyšší, pretože väzni majú nárok na skrátenie pobytu vo výkone trestu, dodali noviny.

Prípravu nových súborov legislatívnych návrhov týkajúcich sa boja proti terorizmu oznámila vláda britskej premiérky Theresy Mayovej už koncom marca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #protiteroristická legislatíva