Bosniansky odvolací súd zrušil oslobodenie moslimského veliteľa Srebrenice

Bosniansky odvolací súd zrušil oslobodzujúci verdikt nad bývalým veliteľom bosnianskej, prevažne moslimskej, armády v Srebrenici Naserom Oričom a nariadil nový súd, informovala srbská agentúra Srna.

04.06.2018 18:38
Naser Orič Foto: ,
Na Archívnej snímke z roku 2008 Naser Orič opúšťa budovu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu ICTY po tom, ako ho prepustili.
debata (4)

Súd podľa nej vyhovel odvolaniu žalobcu Miroslava Janjiča. Ten tvrdil, že v prípade došlo k nezrovnalostiam medzi verejne vyhláseným a písomným rozsudkom. Oričova advokátka Lejla Čovičová zatiaľ od súdu žiadnu správu nedostala, zverila sa reportérom Balkánskej investigatívnej spravodajskej siete (Birne).

Súd v Sarajeve vlani 9. októbra Oriča oslobodil spod obžaloby z vojnových zločinov. Dnes 51-ročný muž bol v tomto súdnom konaní konkrétne obžalovaný z účasti na zabití troch srbských zajatcov v roku 1992. Podľa súdu obžaloba vtedy nedokázala „nad všetku pochybnosť“, že sa na atentáte podieľal.

Proces sledovali s veľkou pozornosťou najmä Bosniaci (predtým Moslimovia) a Srbi. Pre Bosniakov je Orič hrdinským obrancom srebrenickej enklávy na východe Bosny počas vojny v rokoch 1992 až 1995. Srbi ho však vinia zo zodpovednosti aj z účasti na zabíjaní Srbov v dedinách v okolí Srebrenice.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) už Oriča súdil a v roku 2006 ho potrestal dvoma rokmi väzenia za nepriamy podiel na zavraždení a mučení zajatých Srbov v rokoch 1992 a 1993. O dva roky neskôr ho v odvolacom konaní k nevôli Srbska všetkých obvinení oslobodil, pričom spomenul zločiny v období od septembra 1992 do marca 1993.

Srbsko na Oriča vydalo v roku 2014 zatykač pre podozrenie z iných zločinov, ktoré neboli predmetom procesu pred ICTY. Išlo o vraždy deviatich srbských civilistov spáchanú v dedinách Zalazje, Loliči a Kunjerac u Srebrenica už v júni 1992.

Na základe srbského zatykača zadržalo Oriča v polovici roka 2015 Švajčiarsko. Žiadosť o jeho vydanie na trestné stíhanie okrem Srbska podala aj Bosna, ktorá nakoniec právnu bitku o vydanie vyhrala. V procese v Sarajeve vlani Oriča obžalovali spolu s bývalým spolubojovníkom Sabahudinom Muhičom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Bosna a Hercegovina #Srebrenica #Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu