Trump – Kim: Summit alebo len šanca na fotku?

Ešte je potrebné rezervovať hotel. Ale platiť by ho mala kapitalistická Amerika, nie komunisticko-militaristický severokórejský režim. Summit šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a lídra KĽDR Kim Čong-una sa koná už o týždeň 12. júna v Singapure. Podľa denníka Washington Posť diktátor z Pchjongjangu by rád býval v jednom miestnom hoteli, kde noc stojí aj 6-tisíc dolárov.

05.06.2018 07:00
Kim Čong-un Foto: ,
Líder KĽDR Kim Čong–un (vpravo) pred summitom s prezidentom USA Donaldom Trumpom vymenil viacerých vysokopostavených predstaviteľov armády.
debata (5)

Luxusné ubytovanie však podľa všetkého zaplatia americkí daňoví poplatníci, niečím prispeje Singapur a tiež medzinárodné organizácie, ktoré bojujú za jadrové odzbrojenie. Keďže sú však na KĽDR uvalené sankcie, Ministerstvo financií USA najprv musí takúto transakciu schváliť. Hľadanie hotela pre Kima je len malý čriepok do mozaiky zložitých príprav summitu Trump – Kim. Ide o historickú udalosť. Veď ešte nikdy v dejinách sa úradujúci americký prezident nestretol so severokórejským lídrom.

Bourbon a sodžu

V Singapure si už možno objednať koktail s názvom Trump, ktorého základom je bourbon, či nápoj Kim s kórejským alkoholom sodžu. Bude sa však schôdzka skutočne konať? Veď Trump ju najprv nečakane ohlásil, potom ešte nečakanejšie zrušil a následne opäť potvrdil. V KĽDR sa zase dejú zmeny vo vojenskej štruktúre režimu. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap Kim vymenil ministra obrany, jeho zástupcu a šéfa Generálneho politického úradu severokórejskej armády.

Niektorí analytici to pokladajú za povzbudivý krok pred summitom. Svedčí to vraj o tom, že Kim má riadenie režimu pevne v rukách. Kým armádni predstavitelia mali donedávna veľmi dôležité slovo, teraz sú na druhej koľaji.

Keď Trump oznámil, že summit predsa len bude, bolo to totálne víťazstvo pre Severnú Kóreu.
Sung–Yoon Lee, profesor kórejských štúdií

"Ak chce Kim Čong-un uzavrieť mier s USA a Južnou Kóreou a riešiť aspoň časť problémov s jadrovým programom, musí udržať vplyv armády na uzde,“ reagoval pre austrálsku televíziu ABC Ken Gause, odborník na Severnú Kóreu z analytickej a výskumnej organizácie CNA.

Experti sú však stále opatrní v hodnotení, čo stretnutie môže priniesť. "Prezident Trump nepôjde do Singapuru len preto, aby mal fotografiu s Kimom,“ myslí si Stephan Haggard, profesor kórejsko-pacifických štúdií na Kalifornskej univerzite. "Šéf Bieleho domu však najprv prispel k tomu, že očakávania spojené so stretnutím boli vysoké. Teraz sa ich sám snaží znižovať. Summit prinesie nejakú deklaráciu, že je v úmysle zúčastnených strán ďalej rokovať.

Možno po ňom budú nasledovať nejaké symbolické kroky ako ďalšie zmrazenie jadrového programu či dohoda na medzinárodných inšpektoroch. Bude však trvať mesiace, kým sa dostaneme k dohode, čo so všetkými fázami obohacovania jadrového paliva a čo s raketovým programom KĽDR,“ predpokladá Haggard.

Stará taktika

Pchjongjang summitom skúša staré zavedené postupy. Myslí si to Sung-Yoon Lee, profesor kórejských štúdií na Tuftsovej univerzite v Massachusetts. Rozdiel je však v tom, že KĽDR je už jadrová veľmoc.

"Keď Trump oznámil, že summit predsa len bude, bolo to totálne víťazstvo pre Severnú Kóreu. Trump súhlasil so schôdzkou bez toho, aby Kim urobil akékoľvek reálne ústupky,“ pripomenul pre Pravdu Lee.

Severná Kórea po vlaňajšej sérii jadrových a raketových provokácií zmenila tón. Trump tvrdí, že to bolo na základe jeho maximálneho tlaku a sankcií. Určite to hralo svoju úlohu, ale zdá sa, že KĽDR dosiahla svoj cieľ. Má jadrový program, ktorý celkom dobre funguje, a jej rakety sú už dokonca schopné zasiahnuť aj väčšinu územia USA.

Výrazný vplyv na zmenu postojov KĽDR mali snahy juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Ten po minuloročnom zvolení vynaložil veľkú snahu na prelom v rokovaniach s Pchjongjangom.

Vyvrcholilo to aprílovým stretnutím Mun – Kim v Pchanmundžome v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami. Lídri sa dohodli, že budú pracovať na mierovej dohode, keďže Soul a Pchjongjang sú od roku 1953 stále oficiálne vo vojnovom stave. KĽDR tiež tvrdí, že je ochotná podporiť denuklearizáciu regiónu. Otázka však je, čo tým Kimov režim v skutočnosti myslí, keďže jadrové zbrane vlastní na Kórejskom polostrove iba on.

Je možné, že summit Trump – Kim vyjasní niektoré problémy. "Obaja lídri schôdzku chcú. Trumpovo potvrdzovanie a rušenie summitu mohla byť len rokovacia stratégia,“ reagoval pre Pravdu Zhiqun Zhu, odborník na medzinárodné vzťahy z Bucknellovej univerzity v Pensylvánii. "Svet sa teraz zamiera na severokórejskú denuklearizáciu. Myslím, že postupne k nej dospejeme, ale ľudia sa pýtajú, čo za to položia na stôl USA. Podpíše Amerika mierovú dohodu? Vytvorí s KĽDR diplomatické vzťahy? Ak nie, tak neočakávajme od Severnej Kórey príliš,“ uviedol Zhu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una