Jordánsko: Slabej krajine vládne slabý kráľ?

"Adygovia (Čerkesi - pozn. red.), podobáte sa na starý dub. Ak zafúka vietor, tak považujete za potrebné sa mu postaviť na odpor. Ibaže vietor je silnejší ako vy, ale vy ste tvrdohlaví. Budete odporovať dovtedy, kým sa nezlomíte alebo vás nevytrhne aj s koreňmi," citujú niektoré médiá v Ammáne názor skúseného "ajsakala", ktorý aj dnes zaznieva v jordánskych protestujúcich mestách a dedinách.

05.06.2018 09:00
Jordansko Foto: ,
Jordánski demonštranti pred budovou premiéra, ktorého vyzvali na demisiu, si počas nedeľných protestov v Ammáne ,,vysvetľujú" dôvody nespokojnosti s nasadenými príslušníkmi silových rezortov.
debata (8)

Podľa starca „my Arabi nie sme takí“ a ako dodáva, „podobáme sa na trávu a ak zafúka vietor, tak sa ohneme a vietor letí ďalej, aby sme sa neskôr opäť narovnali“. Vraj možno práve táto chytrosť znamená pre Arabov záchranu a vďaka nej existujú a množia sa. Napriek tomu, ako povedal starec, viac sa mu páči osud duba, a tak nepriamo nabádal Jordánčanov na revoltu… Jej obeťou sa len za víkend stalo viac ako šesťdesiat demonštrantov. Po tom, čo sa v Ammáne i ďalších jordánskych mestách konali mohutné protesty proti radikálnemu rastu životných nákladov.

„Porušili verejný poriadok,“ oznámil lakonicky v pondelok Fadl al-Hamúd z policajného vedenia citovaný agentúrou Petra. Zároveň informoval, že 42 strážcov poriadku utrpelo zranenie.

Ako informovala panarabská spravodajská televízia Al Džazíra, premiér Hání Mulki podľa očakávania ponúkol v pondelok kráľovi Abdallahovi II. rezignáciu a monarcha rozpustil vládu. Jordánske médiá informovali, že zostavením nového kabinetu poveril doterajšieho ministra školstva Umara Azzáza. Mnohí pozorovatelia však upozorňujú, že monarchiu nezachránia nejaké kozmetické úpravy a že najnovšie obnovenie protestov je výsledkom vládnutia „slabého kráľa v slabej krajine“.

„Rastú ceny chleba, benzínu aj elektriny, ale aj štátny dlh. Výsledkom sú nové vyššie dane, ako aj clo na dovážané potraviny. Daň z predaja dosiahla 16 percent, čo je paradoxne niekedy trikrát viac ako cena samotného tovaru,“ informovali jordánske noviny Al-Had. Osudným sa premiérovi Mulkimu stal jeho návrh o zvýšení dane z príjmu. Ako informoval izraelský denník Haaretz, návrh rátal v prípade podnikov so zvýšením od 35 % do 40 % a v poľnohospodárskom rezorte od 24 % do 30 %. Dane z príjmu obyvateľstva mali dokonca vzrásť priemerne o 50 % a v rámci celej rodiny až takmer o 100 %. Porušenie platobnej disciplíny sa podľa návrhu už nemalo považovať za „mierne porušenie“, ale ako „zločin“, za ktorý by vinníkovi hrozilo väzenie a veľká pokuta.

A tak doteraz pokladnica monarchie zíva prázdnotou. Rozpočet v priemere 9,2 miliardy dolárov (asi 7,8 miliardy eur), ktorý 1,2 miliardy (1 miliardy eur) dotuje Saudská Arábia, mal len v roku 2017 ročný deficit 2 miliardy dolárov (viac ako 1,7 miliardy eur). Ako ukázalo najnovšie obnovenie protestov, riešiť problém sa sotva bude dať na úkor obyvateľstva. Už dnes 18,5 percenta práceschopných občanov a 20 percent z desiatich miliónov Jordánčanov žije na hranici chudoby. Nepomohla ani pôžička MMF, ktorý v roku 2016 „priklepol“ Ammánu trojročnú finančnú pomoc vo výške 723 miliónov dolárov (616 miliónov eur). Mala znížiť verejný dlh zo súčasných 94 percent HDP na 77 percent v roku 2021.

Jordánsko je aj politicky závislé najmä od USA, Veľkej Británie a Saudskej Arábie. Neutešená vnútropolitická situácia však núti kráľa Abdallaha II. hľadať aj iné smerovanie. V poslednom čase sa viackrát napríklad objavil v Moskve. Na nedávnom summite Organizácie islamských štátov dokonca rokoval so zástupcami Iránu. Nie je to však jednoduché. Už aj preto, lebo na jordánskom území je vojenská infraštruktúra USA, ktorú Washington využíva v súčasnosti hlavne proti Sýrii. A Ammán od roku 2011 podporoval islamských teroristov, ako aj odporcov vládneho režimu v Sýrii.

Jordánsko ako kľúčový spojenec Washingtonu nemuselo doteraz čeliť revolučným protestom známych ako „arabská jar“, ktoré sa začali koncom roku 2010. Monarchia najprv prijala utečencov z Iraku a následne zo Sýrie, čo bol začiatok ekonomických problémov. Navyše, Jordánsko sa po vyhnaní Izraelom stalo trvalým „dočasným“ domovom státisícov Palestínčanov žijúcich dodnes v táboroch. Paradoxom je, že dokázali prežiť a mnohí Jordánčania otvorene priznávajú, že ak by Palestínčania opustili Jordánsko, tak by to tvrdo zasiahlo monarchiu. Napríklad v rámci služieb sú nenahraditeľní vrátane taxikárov, ktorými sú výlučne Palestínčania.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jordánsko