Ženy v Saudskej Arábii sa chystajú na svoju jazdu autom

Získalo ho zatiaľ desať žien. Saudská Arábia, jediná krajina na svete, kde majú ženy zákaz šoférovania, začala ženám vydávať vodičské preukazy. Na začiatok ich dostávajú ženy, ktoré si vodičský preukaz urobili v zahraničí. Šoférovať budú môcť až od 24. júna, teda o tri týždne.

05.06.2018 07:44 , aktualizované: 06.06.2018 08:30
arabky, saudska arabia, šoferovanie Foto:
Prvých desať žien v Saudskej Arábii dostalo v pondelok vodičské preukazy, šoférovať budú môcť o tri týždne.
debata (9)

Snaha o uvoľnenie pomerov v konzervatívnom kráľovstve sa tým však nekončí. Štyri aktivistky za právo ženy nedať sa voziť, ale odviezť sa sama, stále zostávajú vo väzbe. V uplynulých týždňoch bolo zadržaných 17 ľudí pre podozrenie, že sa snažia „podkopať“ bezpečnosť a stabilitu krajiny. Prokurátor v nedeľu rozhodol, že vo väzbe zostane päť mužov a štyri ženy. Medzi nimi aj ženy, ktoré viedli kampaň za právo šoférovať a za ukončenie mužského poručníckeho systému v krajine. Ten pre ženy v Saudskej Arábii znamená, že napríklad aj na sobáš alebo vycestovanie do cudziny potrebujú súhlas mužského poručníka.

Pre štátne médiá sú zadržaní aktivisti za ľudské práva „agenti zahraničných ambasád“, či „zradcovia“. Podľa ľudskoprávnych organizácií zatknutie aktivistov v čase, keď sa ženy pripravujú prvý raz na slobodnú jazdu autom, je snahou umlčať disidentov a zmraziť výzvy na hlbšie reformy.

Úsilie žien v Saudskej Arábii dostať sa k vodičským preukazom a šoférovaniu trvá už desaťročia, viaceré sa pustili do kampane neposlušnosti. Podľa denníka Guardian do ich prvého šoférskeho protestu v roku 1990 sa zapojilo približne 50 žien. Boli zatknuté, prišli o prácu a na rok im zhabali pas. Aktivistky v Saudskej Arábii sa však nevzdávali. V rámci kampane neposlušnosti sa viaceré ženy Dali fotografovať pri jazde. Niektoré z nich skončili vo väzení, iné s pokutou. Mužský príbuzný mal zároveň sľúbiť, že žena už nebude šoférovať.

Zákon síce výslovne nezakazoval ženám šoférovať, ženám však nikdy nevydali vodičské preukazy. Mnohým ženám to komplikovalo život. Na to, aby sa mohli niekam dopraviť, napríklad aj do práce, si musia najať šoféra či taxík, čo stojí nemalé peniaze, prípadne požiadať o odvoz mužského príbuzného.

Ultrakonzervatívci považujú šoférovanie žien za nemorálne a tvrdia, že zákazom vlastne chránia ženy pred sexuálnym obťažovaním a rizikom nehody. Zmena prichádza s 32-ročným korunným princom Mohammedom bin Salmánom, ktorý v snahe podporiť ekonomiku a zmierniť medzinárodnú kritiku podporuje viaceré zmeny, čím riskuje zrážku s klerikmi a ďalšími, ktorí lipnú na wahábistickej interpretácii islamu.

Kráľovský dekrét, ktorý umožní ženám v Saudskej Arábii sadnúť si za volant, bol vydaný vlani v septembri. Prvé vodičské preukazy podľa štátnej saudskoarabskej agentúry SPA dostali ženy, ktoré preukaz už získali v cudzine, napríklad v Libanone, Británii a Kanade a v Rijáde urobili skúšobnú jazdu. Podľa agentúry AP ich bolo desať. Ministerstvo pre informácie predpokladá, že v najbližších dňoch vydá vodičské preukazy približne pre dvetisíc žien.

Ďalšie ženy budú môcť získať vodičský preukaz, keď si urobia kurz. Autoškoly len pre ženy vznikli v piatich mestách a učiť v nich budú ženy, ktoré získali vodičský preukaz v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #šoférovanie