Izraelský Šin Bet odhalil bunku, ktorá plánovala zaútočiť na Netanjahua

Izraelská kontrarozviedka Šin Bet zadržala troch členov bunky riadenej zo Sýrie, ktorá plánovala útoky na vysokopostavené osoby v Izraeli vrátane premiéra Benjamina Netanjahua a primátora Jeruzalema Nira Barkata.

05.06.2018 13:35
debata (7)

Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke izraelský denník Jediot Achronot, ktorý dodal, že jeden zo zadržaných podozrivých plánoval aj útoky na americké a kanadské ciele v Izraeli.

Spravodajský portál Ynetnews na svojej stránke napísal, že traja zadržaní sú členmi organizácie Ľudový front za oslobodenie Palestíny. Obvinenie voči nim bolo vznesené v nedeľu.

Jedným zo zadržaných je obyvateľ palestínskeho utečeneckého tábora vo východnom Jeruzaleme, ktorý má aj izraelský preukaz totožnosti a ktorý bol v minulosti väznený za aktivity súvisiace s terorizmom. Vyšetrovaním sa zistilo, že tento muž plánoval útoky, pričom bol riadený zo zahraničia vrátane Sýrie.

Tento muž, identifikovaný ako 30-ročný Muhammad Džamál Rašda plánoval aj útoky na budovy patriace americkému konzulátu a na delegáciu kanadských predstaviteľov, ktorí boli v Jeruzaleme, aby dohliadali na výcvik ozbrojených zložiek palestínskej samosprávy na západnom brehu Jordánu.

Ynetnews napísal, že bunka mala v pláne povolať operačného dôstojníka z Jordánska, aby pomohol spáchať niektoré z útokov.

V Sýrii a Turecku existujú teroristické štáby

Vyšetrovaním Šin Bet sa tiež zistilo, že Rašda medzičasom zbieral informácie o terčoch svojich útokov, pričom takto plnil zadanie, ktoré dostal od svojho riadiaceho „dôstojníka“ v Sýrii.

Vypočúvaním dvoch ďalších podozrivých, ktorých zadržali neskôr, sa podľa Šin Bet potvrdili podozrenia a rozšírili informácie o aktivitách odhalenej bunky.

Izraelský minister pre tajné služby Jisrael Kac v utorok pre Ynetnews uviedol, že táto kauza poukázala na to, že „v Sýrii existujú teroristické štáby a – bohužiaľ – aj v Turecku“. Ide podľa neho o „centrály Hamasu, ktoré sa zameriavajú na útoky proti cieľom v Izraeli“.

„Úlohou bezpečnostných síl je predísť ich možnému vykonaniu,“ dodal Kac. Podotkol tiež, že „k pokusom ‚vyviezť‘ teroristické útoky do Izraela dochádza prakticky každý deň“. Spresnil, že izraelské bezpečnostné služby sa každodenne podieľajú na preventívnej činnosti, pričom izraelská verejnosť nevie o 99 percentách týchto aktivít.

Izraelský premiér sa k odhaleniu bunky, ktorej sa mal stať terčom, nevyjadril. Jeruzalemský primátor uviedol, že Šin Bet je jednou z najlepších organizácií svojho druhu na svete. Keďže Šin Bet o prípade vie a polícia koná, „môže im dôverovať a pokojne a bezpečne spať“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #Šin Bet #Benjamin Netanjahu