Novým jordánskym premiérom sa stal ekonóm Umar Razzáz

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vymenoval v utorok za nového predsedu vlády ekonóma Umara Razzáza. Ako uviedla agentúra DPA, tento krok má za cieľ dosiahnuť ukončenie protestov proti úsporným opatreniam a novému návrhu zákona o dani z príjmov.

05.06.2018 14:52
Jordánsko Mulkí premiér odstúpenie zákon daňový... Foto: ,
Na snímke z 15. januára 2017 vtedajší jordánsky minister školstva a bývalý ekonóm Svetovej banky (SB) Umar Razzáz, dnes už jordánsky premiér.
debata (1)

V odchádzajúcej vláde zastával Razzáz funkciu ministra školstva. V minulosti tento ekonóm pôsobil vo Washingtone, kde pracoval pre Svetovú banku. Okrem toho pracoval aj v think tankoch v Jordánsku.

Protivládne protesty v Jordánsku pokračujú i napriek pondelkovému odstúpeniu premiéra Háního Mulkího, ktorý presadzoval a riadil politiku úsporných opatrení v krajine.

Niekoľko tisíc Jordáncov pochodovalo aj v noci na utorok k úradu odchádzajúceho premiéra a požadovalo, aby vláda stiahla navrhované zvyšovanie daní, ktoré podľa kritikov negatívne zasiahne najmä chudobných a strednú vrstvu.

Ekonomiku poznačil prílev migrantov

Poriadková polícia sa dostala do potýčok s niektorými pochodujúcimi demonštrantmi a snažila sa ich nepustiť bližšie k vládnej budove, ale piaty pouličný protest počas piatich dní bol inak prevažne pokojný.

Jordánske odbory avizujú na stredu štrajk a ďalšie protestné pochody.

Série protestov proti zvyšovaniu cien a daní sa konajú v Jordánsku od januára – vláda sa totiž pokúša znížiť rozpočtový schodok pomocou opatrení zameraných na zvýšenie štátnych príjmov, napísala agentúra DPA.

Ekonomiku Jordánska – krajiny s desiatimi miliónmi obyvateľov, ktorá do veľkej miery závisí od pomoci – v posledných rokoch nepriaznivo postihuje prílev utečencov zapríčinený konfliktami v susedných štátoch, čo vyúsťuje do vyššej nezamestnanosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jordánsko #Umar Razzáz #Abdalláh II.