Putin sa postavil na rakúsky most medzi Ruskom a EÚ

V období, keď sú vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskom stále ochladené, priletel Vladimir Putin na prvú návštevu od svojho znovuzvolenia za prezidenta do jej členského štátu, ktorý naňho kamarátsky žmurká.

05.06.2018 15:40 , aktualizované: 18:00
Rakúsko politika diplomacia Rusko Putin návšteva Foto: ,
Vpravo rakúsky prezident Alexander Van Der Bellen a vľavo ruský prezident Vladimir Putin počas uvítania vo Viedni.
debata (286)

Cesta do Rakúska má pre šéfa Kremľa prinajmenšom symbolický význam v tom, že mohol rokovať so štátnikmi krajiny, ktorá od 1. júla prevezme predsedníctvo v Rade EÚ. Nová vládna koalícia vo Viedni pritom dáva najavo, že by chcela byť mostom medzi Moskvou a úniou.

Keď nedávno väčšina členských krajín EÚ vyhostila ruských diplomatov po otrave Skripaľovcov v Anglicku (z čoho Londýn obviňuje Moskvu, ktorá odmieta vinu), Viedeň nenariadila zbaliť si kufre ani jednému Rusovi. "Chceme byť mostom medzi Východom a Západom a zachovať komunikačné kanály s Ruskom otvorené,“ vysvetlil vtedy kancelár Sebastian Kurz.

Rakúsko má pocit, že stratilo svoj význam po skončení studenej vojny, keď bývalo miestom, kde sa stretával Východ a Západ, takže teraz vidí príležitosť zmeniť to.
bulharský politológ Ivan Krastev

Vyvoláva to však aj kontroverzie. "Nemôžeme sa stať ruskou hračkou v EÚ,“ citoval denník Der Standard konzervatívneho poslanca Othmara Karasa. "Nemožno pochybovať o spolupatričnosti Rakúska a ňou je orientácia na Brusel, nie na Moskvu,“ napísali noviny Die Presse.

Putinov postoj k EÚ

Vo viacerých štátoch EÚ Putin čelí podozreniu, že má záujem rôznymi nástrojmi takpovediac podmínovať dom veľkej európskej rodiny. Pred príletom do Viedne to poprel. "Rusko sa nesnaží rozdeliť úniu,“ povedal pre stanicu ORF s tým, že si želá jednotnú a úspešnú EÚ, ktorá je najvýznamnejším ruským ekonomickým a obchodným partnerom. "Čím viac problémov je v únii, tým viac rizík je pre nás samotných,“ dodal Putin v tejto súvislosti.

Šéf Kremľa odpovedal aj na otázky o domácej politike. Pripomenul, že funkciu obhájil vo voľbách s drvivou podporou hlasujúcich, pričom naznačil, že v radoch opozície nevidí alternatívu. Svojho hlavného kritika Alexeja Navaľného, ktorému neumožnili kandidovať, v podstate označil za politického klauna. "V každej krajine je veľa buričov, ktorí idú s heslami boja proti korupcii, ale keď sa dostanú k moci, korupcia, naopak, prekvitá,“ poznamenal Putin na adresu opozičných predstaviteľov a doplnil, že za zrkadlo veľkej korupcie považuje Ukrajinu. "Načo sú nám takí klauni?“ uzavrel túto tému.

Alexander Van der Bellen privítal  Vladimira... Foto: SITA/AP, LEONHARD FOEGER
putin, kurz Alexander Van der Bellen privítal Vladimira Putina s vojenskými poctami. Snímka prezidentov Rakúska a Ruska je z nádvoria vo viedenskom Hofburgu.

Doživotne v Kremli?

Putin dostal aj otázku v zmysle, či sa fakticky cíti ako cár, pretože sa zabetónoval pri moci. Reagoval odmietavo a podčiarkol, že zakaždým ho zvolili za prezidenta v súlade s ústavou. Redaktor ORF poukázal na úvahy o možnom referende, ktoré by umožnilo Putinovi byť doživotným šéfom Kremľa. "Nekomentujem špekulácie. Nazdávam sa, že by to bolo neseriózne z úrovne prezidenta Ruskej federácie,“ povedal, čím vlastne nevylúčil, že by si vedel predstaviť zotrvanie vo funkcii až do smrti.

Rozhovor sa venoval tiež téme, ktorá veľmi zaťažuje vzťahy medzi Moskvou a Západom. Putin vylúčil návrat ukrajinských hraníc na mapu nedávnej minulosti: "Rusko sa nevzdá Krymu za žiadnych podmienok.“

Výročie a strata prestíže

Návšteva pripadla s odstupom pár dní na 50. výročie spustenia dodávok ruského plynu do Rakúska. Bolo to 1. júna 1968, keď sa stalo prvým štátom na Západe, čo začal odoberať od Rusov túto surovinu. Plyn a ropa tvoria až 80 percent ich exportu do tejto alpskej republiky. Rakúšania síce nepatria medzi topinvestorov v Rusku, ale objem financií nie je zanedbateľný. "Dosiaľ tam investovali zhruba päť miliárd eur,“ uviedla agentúra Reuters.

"Bola to už šiesta oficiálna cesta Putina do Viedne,“ upozornila agentúra AP, keď poukázala na záujem Moskvy budovať výhodné vzťahy s členskou krajinou EÚ, ktorá sa však pridŕža neutrality a tak nie je v NATO.

Bulharský politológ Ivan Krastev, ktorý žije vo Viedni, usudzuje, že Rakúsko sa chce zviditeľniť tak ako za starých čias. "Má pocit, že stratilo svoj význam po skončení studenej vojny, keď bývalo miestom, kde sa stretával Východ a Západ, takže teraz vidí príležitosť zmeniť to,“ povedal pre server Politico.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

286 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #Vladimir Putin