Kurdské milície YPG sa stiahnu zo sýrskeho Manbidžu

Sýrske kurdské milície ohlásili odchod svojich vojenských poradcov zo strategicky významného mesta Manbidž na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom. Informovala o tom agentúra AP s tým, že ide o súčasť dohody o urovnaní roztržky medzi USA a Tureckom - spojencami v Severoatlantickej aliancii.

05.06.2018 17:24
Manbidž, sýria Foto: ,
Sýrsky bojovník z radov Kurdskej polície sedí v meste Manbidž na severe Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom.
debata (5)

Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v citovanom vyhlásení oznámili, že vojenskí poradcovia YPG zavŕšili svoju misiu zameranú na výcvik miestnych jednotiek, známych ako Manbidžská vojenská rada. Tá bude odteraz zaisťovať obranu mesta.

Obe armády, YPG i Manbidžskú vojenskú radu, podporujú Spojené štáty, čo vytvára napätie medzi Washingtonom a Ankarou, komentuje agentúra AP.

Turecko v pondelok oznámilo dosiahnutie dohody so Spojenými štátmi o budúcnosti tohto mesta. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu rokoval v pondelok vo Washingtone s americkým rezortným kolegom Mikeom Pompeom a dohodli sa na širšom pláne, ako budú postupovať v severosýrskom okrese Manbidž, pričom jednotlivé kroky nešpecifikovali.

Čavušoglu podľa správy agentúry Reuters povedal, že spoločná práca na tomto pláne sa začne o 10 dní a zrealizujú ho do šiestich mesiacov. Tento model by sa podľa jeho slov mal v budúcnosti uplatniť aj na sýrske mestá Rakka, Kobané a ďalšie oblasti kontrolované YPG, ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojna v Sýrii