Izraelský parlament zablokoval návrh o rovnocennosti Židov a Arabov

Vedenie izraelského parlamentu v nedeľu odmietlo predložiť na prerokovanie návrh zákona, ktorý požadoval, aby Izrael pristupoval rovnako ku všetkým občanom, a priznal tak arabskej menšine rovnaké práva ako väčšinovej židovskej populácii. Návrh predložila arabská strana Balad. Informoval o tom web arabské televízie Al-Džazíra.

05.06.2018 18:48
debata (34)

V návrhu stálo, že cieľom je „ukotviť v ústavnom práve princíp rovnocenného občianstva a zároveň uznať práva židovských aj arabských národnostných skupín v krajine“. Návrh bol iniciatívou palestínskej nacionalistickej strany Balad, ktorá patrí ku Spoločnej kandidátke, čo je koalícia štyroch arabských parlamentných strán.

Izrael je jednou z troch demokracií sveta bez ústavy, ostatné dve sú Británia a Nový Zéland.

Cieľom návrhu bolo urobiť z Izraela demokratickejší štát, uviedla v rozhovore s televíziou Al-Džazíra arabská poslankyňa Hanina Zuabíová. „Odmietnutie nášho návrhu znamená, že rovnaké práva nie sú v súlade s definíciou Izraela ako židovského štátu … Je jasné, že Izrael považuje demokraciu, alebo len volanie po nej, za ohrozenie svojej existencie,“ dodala poslankyňa zo strany Balad.

Zákon mal oddeliť náboženstvo od štátu

Návrh zákona poukazuje na to, že Izrael je demokracia, a tak by mal pristupovať ku všetkým občanom rovnako, čo sa musí týkať aj arabskej menšiny. Dokument volá aj po oddelení náboženstva od štátu a zároveň žiada náboženskú slobodu pre všetkých veriacich. Návrh podľa televízie Al-Džazíra tak de facto žiadal, aby judaizmus nebol štátom dotované náboženstvo.

Arabský poslanec Džamál Zahálka uviedol, že cieľom arabských poslancov bolo, aby sa k arabským občanom Izraela pristupovalo rovnako ako k židovským. „Ak chce Izrael zostať demokratickým štátom, potom musí ku všetkým občanom pristupovať rovnako,“ povedal.

Súčasný politický a právny systém v Izraeli uprednostňuje židovských občanov kvôli ich vyznaniu, uvádza Al-Džazíra.

Zákon by zrejme aj tak neuspel

Zahálka však podotkol, že aj keby návrh nebol zablokovaný, židovská väčšina v parlamente by ho nepodporila.

Teoretickým dopadom uzákonenia požiadaviek arabských poslancov by bolo ukončenie izraelského zákona o návrate, ktorý umožňuje Židom získať izraelské občianstvo a v krajine zostať.

„Je to šialený návrh a každému inteligentnému jedincovi musí byť jasné, že musel byť zablokovaný … Jeho cieľom bolo podkopať základy štátu,“ uviedol na parlamentnom webe jeho predseda Juli Edelstein.

Vyhlásenie nezávislosti Izraela pred 70 rokmi, 14. mája 1948, pre Palestínčanov znamenalo národnú katastrofu (Nakba). Tá začala, keď pred a počas prvej arabsko-izraelskej vojny (1948–1949) vyhnali zo svojich domovov okolo 700-tisíc Palestínčanov. Po šesťdňovej vojne v roku 1967 je nasledovalo ďalších asi 320-tisíc Palestínčanov.

Palestínski Arabi, ktorých v Izraeli žije asi 1,5 milióna, tvoria zhruba 20 percent populácie.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #židia