V Černobyľskej zóne vypukol lesný požiar

V tzv. Červenom lese ležiacom v tej časti ukrajinskej černobyľskej zóny, v ktorej je úroveň rádioaktivity najvyššia, vypukol požiar, informovali v utorok tamojšie kompetentné orgány.

05.06.2018 19:18 , aktualizované: 20:45
NEPOUŽÍVAŤ Požiar Černobyľ Foto: ,
Letecká snímka požiaru v Černobyle.
debata (5)

Plamene zachvátili podľa slov Viktorie Rubanovej z kyjevského odboru ochrany pred katastrofami zatiaľ zalesnené územie o rozlohe maximálne desať hektárov. Na likvidácii požiaru pracuje aktuálne 126 hasičov, ktorí majú k dispozícii takmer tri desiatky techniky. Zo vzduchu ich podporujú posádky hasiaceho lietadla a vrtuľníka, ktoré už zhodili na zasiahnuté územie 34 ton vody.

Les v okolí obce Kopači pomenovali podľa toho, že v dôsledku vysokej miery rádioaktívneho zamorenia sa tu dovtedy zelená flóra zmenila na červenkasto-hnedú. Dodnes ide o najzasiahnutejšiu časť pásma okolo niekdajšej JE Černobyľ, do ktorého je vstup nepovolaným prísne zakázaný.

Podľa Rubanovej slov je miera zamorenia síce vysoká, avšak stabilizovaná, čiže sa nezvyšuje. V záujme bezpečnosti hasičov sa však jej úroveň priebežne kontroluje.

Znepokojujúce informácie priniesla tlačová agentúra UNIAN pre obyvateľov Kyjeva. Veterné prúdenie totiž zanáša dym z požiaru v Černobyľskej zóne smerom na ukrajinskú metropolu, kde preto odborníci odporúčajú neotvárať okná.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ #Ukrajina