'Už nás nebabiš.' Tisíce Čechov protestovali proti Babišovi a komunistom

Na pražskom Václavskom námestí sa podvečer zišli tisíce ľudí, ktorí protestovali proti pripravovanej vláde Andreja Babiša (ANO) s podporou komunistov.

05.06.2018 20:32
Protest Česko Babiš Foto: ,
Tisíce Čechov protestovali v Prahe proti Andrejovi Babišovi, Milošovi Zemanovi a komunistom.
debata (48)

Demonštranti zaplnili celú hornú polovicu námestia. Akcia nazvaná Raz a navždy sa začala o 18:00 a organizovala ju iniciatíva Milión chvíľok pre demokraciu. Protestné zhromaždenia sa konali aj v ďalších mestách.

„Protestujeme proti svojvoľnému správaniu Babiša, (prezidenta Miloša) Zemana a komunistov,“ povedal na úvod jeden z rečníkov. Ľudia mávajú vlajkami Českej republiky i Európskej únie.

Mnoho z nich malo so sebou transparenty proti Babišovi, na ktorých mali nápisy „Už nás nebabiš“, „Babiš musí pred súdom stáť, inak nemáme právny štát“ alebo „Preč s tyranmi a zradcami“. Na ďalších transparentoch mali ľudia fotografie s obeťami komunistického režimu.

Ľudia zaplnili priestor pod sochou svätého Václava, kde bolo umiestnené pódium, až po kríženie Václavského námestia s Jindřišskou a Vodičkovou ulicou. Koľko bolo na mieste presne ľudí, nechceli policajti uviesť. „Polícia odhad počtu účastníkov nebude zverejňovať,“ povedal hovorca pražskej polície Tomáš Hulan.

Na demonštráciu sa vydali aj zástupcovia niektorých politických strán, napríklad ODS, TOP 09, Pirátov a STAN, neúspešní kandidáti na prezidenta Marek Hilšer a Pavel Fišer alebo senátor Václav Láska.

Usporiadateľská iniciatíva, ktorá tento rok usporiadala už niekoľko demonštrácií, chcela nazbierať milión podpisov pod petíciu Za slušného premiéra a slušnú vládu. Do utorka ich získala cez 254-tisíc.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #protest #Andrej Babiš