OAS prijala rezolúciu, ktorá môže viesť k vylúčeniu Venezuely

Organizácia amerických štátov (OAS) prijala uznesenie o začatí procesu, ktorý môže viesť k pozastaveniu členstva Venezuely v 34-člennej organizácii pre porušovanie demokratických princípov v krajine. Na zasadnutí vo Washingtone sa 19 členských krajín vyslovilo za prijatie rezolúcie a 11 sa zdržalo hlasovania, napísala agentúra Reuters. Zvyšné štyri krajiny boli proti.

06.06.2018 07:11
Venezuela, kríza, nepokoje, Nicolás Maduro Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (11)

Rezolúcia zvoláva mimoriadne zhromaždenie, na ktorom by sa malo hlasovať o pozastavení členstva. To musí schváliť 24 členských štátov.

Dokument tiež uvádza, že víťazstvo Nicolása Madura v májových prezidentských voľbách nemá legitimitu. Toto stanovisko už prijalo samostatne najmenej 15 krajín na pologuli.

Je to zatiaľ najsilnejšie vyhlásenie prijaté krajinami OAS o Venezuele od roku 2016, keď generálny tajomník organizácie uviedol, že Venezuela prežíva „vážne zmeny demokratického poriadku“. Vlani na valnom zhromaždení v Cancúne sa nepodarilo získať dostatok hlasov na schválenie relatívne silne formulovaného návrhu vyzývajúceho venezuelskú vládu, aby znovu zvážila svoju požiadavku na prepísanie ústavy.

Členovia OAS zatiaľ vylúčili z organizácie iba dve krajiny. Komunistická Kuba bola vypovedaná v roku 1962. V roku 2009 bolo na krátku dobu prerušené členstvo Hondurasu pre vojenský prevrat. Zákaz pre Kubu bol zrušený v roku 2009, komunistický ostrov sa však odmietol k skupine znova pripojiť, napísala agentúra AP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #OAS