Irán reaguje na Trumpov pokus o diktát

"Irán zvýši dvadsaťnásobne zásoby obohateného uránu. Neznamená to však porušenie rámca jadrovej dohody. Objem obohateného uránu nepresiahne 3,5 % a nebude prekročený ani dohodnutý počet centrifúg," cituje agentúra IRNA ajatolláha Chameneího, najvyššieho iránskeho duchovného lídra. Čiastočne tak reagoval na rozhodnutie USA jednostranne zrušiť dohodu "šestky" (Irán, Rusko, Británia, Francúzsko, Nemecko, USA) z roku 2015 o iránskom jadrovom programe. Cieľom USA je pokus diktovať Teheránu svoje podmienky možnej spolupráce.

06.06.2018 08:50
IRAN-NUCLEAR/KHAMENEI Foto: ,
Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí počas prejavu v Teheráne.
debata (12)

Washington prišiel s novými požiadavkami po tom, čo Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) potvrdila, že v desiatich hodnoteniach jej inšpektorov sa nepotvrdilo nedodržiavanie záväzkov zo strany Teheránu. Závery inšpektorov podporili aj zostávajúci signatári dohody, teraz už „päťky“. A to je aj dôvod, prečo v najnovšom kroku Teheránu nevidí Rusko a ďalšie štyri krajiny porušenie litery dohody z roku 2015, o ktorej napríklad aj Nemecko a Francúzsko tvrdia, že nič lepšie neexistuje.

Ozvena amerického nátlaku však nezasiahla iba Irán. Medzi prvými, kto mu podľahol, je napríklad francúzska automobilka Peugeot PSA. Podľa Dow Jones z obavy už pozastavila investície v Iráne. Pritom patrila medzi prvých, kto po zrušení antiiránskych sankcií začal spolupracovať s Teheránom.

„Prístup inšpektorov MAAE do všetkých vojenských objektov, informovanie o všetkých predchádzajúcich vojenských aspektoch jadrového programu a zastavenie obohacovania plutónia, ako aj rozširovania počtu balistických rakiet,“ avizoval ešte v máji predstavy Washingtonu šéf diplomacie USA Mike Pompeo. Ibaže vychádzajú za rámec dohody pôvodnej „šestky“. Pompeo pritom nezabudol do požiadaviek „pribaliť“ aj stiahnutie iránskych vojakov zo Sýrie. Napriek tomu, že Teherán opakovane hovorí o prítomnosti vojenských poradcov.

USA v neposlednom rade vyzvali Teherán, aby sa prestal vyhrážať Tel Avivu. Zatiaľ to však vyzerá skôr opačne. V tejto súvislosti šéf NATO Jens Stoltenberg musel dokonca koncom mája upozorniť Izrael, že v prípade vojny s Iránom mu aliancia nepomôže.

„Nie ste členmi NATO,“ dodal na „vysvetlenie“ šéf aliancie citovaný nemeckým týždenníkom Der Spiegel. Izrael však pokračuje v protiiránskych plánoch. Minister spravodajskej služby Yisrael Katz už vyzval na vytvorenie medzinárodnej koalície proti Iránu.

„Ak sa Iránci nevzdajú a pokúsia sa vrátiť k nekontrolovanému obohacovaniu uránu, tak by malo nasledovať jasné vyhlásenie prezidenta USA a celej západnej koalície, v ktorej budú Arabi s Izraelom,“ brojil Katz v rozhlase Kan Bet.

Na rozdiel od ministra spravodajskej služby jeho kolega vo vláde, šéf obrany Avigdor Lieberman, ostáva vraj pokojný aj po najnovšom rozhodnutí Teheránu. Nezabudol však pripomenúť, že „Irán je v panike“.

„Vyhlásenie Chameneího je prejavom hystérie a masovej paniky v iránskom vedení. Samotný Irán nepredstavuje izraelský problém. Teherán je skôr problémom regionálnym a globálnym,“ vyhlásil Lieberman citovaný izraelskou televíziou 7kanal. V najnovšom iránskom kroku však vraj vidí obavy Teheránu, že sa Európa napokon vzdá dohody. „A toho sa boja,“ špekuluje Lieberman.

Na druhej strane, za väčšinu krajín, ktoré doteraz považujú dohodu z Iránom za platnú, zhrnul ich postoj Leonid Sluckij, šéf zahraničného výboru v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu.

„Najnovším rozhodnutím Irán neporušil Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) a je tým posledným, kto potrebuje, aby ho jeho odporcovia, predovšetkým vo Washingtone, opätovne zaradili do virtuálnej osi zla,“ povedal v utorok pre agentúru Interfax ruský poslanec.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Donald Trump #odstúpenie USA od dohody s Iránom