Oheň v Černobyle 'páli' viac ako inde

"Najväčším nebezpečenstvom sú aj dnes povodne a požiare. V jednom i druhom prípade migrujú rádioaktívne častice," už pred časom povedal pre Pravdu Olexandr Usajev, vtedajší vedúci oddelenia ekológie a ochrany práce v Úrade pre minimalizáciu následkov černobyľskej havárie so sídlom v Černobyle.

06.06.2018 17:49 , aktualizované: 19:12
černobyľ, požiar Foto: ,
Na snímke stúpajúci dym z požiaru v blízkosti jadrovej elektrárne v Černobyle.
debata (14)

„Hrozbou sú letné požiare, keď je všade sucho. Tradičné vypaľovanie trávy je v tomto smere veľmi nebezpečné. Rádioaktívny popol nepozná hranice. Všetko zariadi vietor,“ upozornil ukrajinský odborník na živel, ktorý sa najnovšie ozval v utorok. Ako informovala agentúra UNIAN, v 30-kilometrovej zakázanej zóne, v susedstve vysťahovanej dedinky Kopači, vypukol požiar. Najprv sa vznietila suchá tráva a následne sa oheň rozšíril aj na sedem hektárov „oranžového lesa“.

Pomenovali ho podľa farby, ktorú mu „naordinovalo“ rádioaktívne žiarenie po černobyľskej tragédii roku 1986. Požiar zasiahol v utorok územie s celkovou rozlohou asi dvanásť hektárov. „Nasadeným 150 hasičom vybavených 35 kusmi techniky sa podarilo zmenšiť zasiahnuté územie, ktoré malo v stredu predpoludním 5 až 6 hektárov,“ informoval aj portál Korrespondent.

Podľa ukrajinského ministerstva pre mimoriadne udalosti na požiarom zasiahnuté územie zhodili z lietadiel vyše 200 ton vody. Napriek tomu bolo aj včera vidieť viaceré ohniská. „Horí ešte porast na troch hektároch z pôvodných 12,“ informovalo v stredu popoludní ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne udalosti, citované agentúrou UNIAN.

Kyjev mimo ohrozenia

Stála monitorovacia služba ubezpečuje, že dym, ktorý smeruje na Kyjev, neohrozuje jeho obyvateľov, rovnako ako ani dediny v okolí požiaru vrátane zakázanej oblasti. V tejto súvislosti mnohí s trpkosťou spomínajú na rovnaké informácie vtedajších sovietskych úradov, ktoré zatajovali explóziu 4. bloku spôsobenú ľudským faktorom a jej skutočné následky.

„Úroveň žiarenia neprekročila prípustnú normu. Požiar máme pod kontrolou,“ informovali úrady. Zároveň oznámili, že sa začalo trestné konanie pre podozrenie z úmyselného zakladania požiaru. Našli sa totiž fakle a polícia v zakázanej zóne zatkla dvoch podozrivých stopárov.

Podľa bieloruských úradov ani ukrajinskému susedovi, ktorý čelil ťažkým následkom tragédie spred 32 rokov, nehrozí rádioaktívne zamorenie. Bieloruské monitorovacie stanice to pripisujú o. i. opačnému prúdeniu vetra. Teda smerom na juh. „Sme stále v kontakte s ukrajinskými kolegami,“ informovali v Minsku odborníci z bieloruského ministerstva pre mimoriadne udalosti.

Okrem požiaru ohrozuje každoročne zamorenú oblasť aj jarné oteplenie. Topiaci sa sneh totiž znižuje prietok rieky Pripjať a spodná voda vyplavuje na povrch kontaminovanú pôdu. Nebezpečenstvo pokračuje aj po opadnutí hladiny. Vtedy sa všetka „rádioaktívna špina“ zmýva práve do spomínaného toku.

Tragédia nielen ukrajinská

Deťjatky, Černobyľ, Pripjať, Slavutyč. Mená, za ktorými sa skrýva tragédia nielen Ukrajincov, ale všetkých na tejto planéte. Keď 26. apríla 1986 vypukol požiar na štvrtom reaktore černobyľskej atómovej elektrárne, dovtedy pokojné mestečká objala neviditeľná smrť. Navyše rádioaktívny mrak stačil za niekoľko dní obletieť dvakrát našu planétu.

So všetkými dodnes zjavnými následkami. Zasiahnutých bolo vyše 145-tisíc štvorcových kilometrov Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Tragédia sa priamo dotkla 5 miliónov ľudí. Zamorených bolo okolo 5-tisíc ukrajinských, bieloruských a ruských obcí.

Bezprecedentné ožiarenie obyvateľstva zasiahlo aj obyvateľov Švédska, Nórska, Poľska či Veľkej Británie. Zo 187-tisíc likvidátorov následkov havárie bola diagnostikovaná choroba z ožiarenia u 137 ľudí, ktorí sa nachádzali v prvých dňoch v blízkosti poškodeného štvrtého reaktora.

Požiar ešte úplne nezlikvidovali

Požiar, ktorý v utorok vypukol v tzv. Červenom lese ležiacom v tej časti ukrajinskej černobyľskej zóny, v ktorej je úroveň rádioaktivity najvyššia, sa v priebehu stredy podarilo z väčšej časti zlikvidovať.

Otvorený oheň z oblasti už nehlásia, lesný porast ešte tlel podľa ostatných dostupných informácií televízneho kanála ICTV na území o rozlohe okolo dvoch hektárov.

Prvé informácie hovorili o požiari na území desiatich hektárov, ďalšie o zasiahnutí dokonca 12 hektárov územia.

Na likvidácii požiaru sa už v utorok podieľalo 126 hasičov, ktorí mali dispozícii takmer tri desiatky techniky. Zo vzduchu ich podporovali posádky hasiaceho lietadla a vrtuľníka, ktoré podľa aktualizovaných informácií zhodili na zasiahnuté územie 244 ton vody.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ #Ukrajina