Danko v Srbsku: EÚ je dobrý projekt, hoci má svoje chyby

Dnes píšeme novú kapitolu slovensko-srbských vzťahov, vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko v pléne srbského parlamentu, kde sa prihováral tamojším poslancom. Srbsku praje úspech a progres.

07.06.2018 11:46
debata (18)

Danko počas návštevy Belehradu niekoľkokrát zopakoval, že by bol rád, keby bolo Srbsko medzi prvými krajinami, ktoré pri rozširovaní prijme Európska únia. Vyhlásil, že Slovensko vie Srbom pri integrácii pomôcť svojimi skúsenosťami. Pripomenul, že Slovensko získalo členstvom v Únii množstvo príležitostí a možností.

„Samozrejme, členstvo v Európskej únii je vážne rozhodnutie,“ povedal s tým, že EÚ je dobrý projekt, hoci má aj svoje nedostatky. Výhody ich však podľa neho prevyšujú. Srbom odporúčal, aby si pri rokovaniach s Úniou viac chránili svoju vôľu, národnú identitu a svojich ľudí.

Danko v prejave pripomenul históriu a zdôraznil, že z dejín sa treba poučiť. Srbov a Slovákov označil za sebavedomé národy. Poukázal na početnú slovenskú menšinu žijúcu v Srbsku. Poďakoval Srbsku za jeho snahu zachovať identitu Slovákov žijúcich na území tejto krajiny.

„Budem rád, ak pozitívny vzťah k Slovákom zostane. Slováci sú trvalou súčasťou Srbskej republiky,“ zdôraznil Danko. Slováci a Srbi sú si podľa jeho slov blízki; hovoril o zintenzívnení komunikácie.

Poukázal, že žijeme neľahkú dobu. „Žijeme v nebezpečnej dobe,“ poznamenal s tým, že treba urobiť všetko pre to, „aby aj naše deti zažili mier“. Danko si myslí, že „nastal čas, aby slovanské národy spolu viac komunikovali“. Srbov považuje za súčasť „nášho slovanského života“.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Andrej Danko