Putin varuje pred treťou svetovou vojnou

Na politickom Olympe sa vraj necíti osamelo, nástupcu si nevychováva, Spojené štáty obvinil z pokusov narušiť strategickú rovnováhu, vystríhal pred treťou svetovou vojnou a Ukrajinu varoval, že ak počas majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa na budúci týždeň začnú v Rusku, rozpúta masívnu ofenzívu na Donbase, ohrozí samotnú svoju štátnosť.

07.06.2018 11:50 , aktualizované: 19:12
Putin, beseda, občania, Rusko Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (605)

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa prvý raz od svojho znovuzvolenia naživo pozhováral s ľuďmi. Prezradil im aj svoj obľúbený vtip a priznal, že existuje aj niečo, čo nevie: nedokázal odpovedať na otázku, prečo sa mäsu z kravy hovorí hovädzie.

Rusi mohli hlave štátu telefonovať, esemeskovať, pýtať sa jej prostredníctvom telemostov i sociálnych sietí. Putinova televízno-rozhlasová šou, v poradí šestnásta, trvala štyri hodiny a dvadsať minút Z viac ako 2,5-milióna otázok zodpovedal 79. Na rozdiel od minulosti v štúdiu nesedeli diváci.

Cez telemost sa však pripájali členovia vlády a gubernátori. Im Putin presmeroval sťažnosti radových Rusov na úroveň zdravotníctva, školstva, bytového fondu či na rastúce ceny. Pri otázke o drastickom zdražovaní benzínu tak prezident len poznamenal, že je to dôsledok zlej regulácie v odvetví energetiky a ihneď odovzdal slovo rezortnému ministrovi, ktorý sľúbil, že vláda prijala opatrenia na zastavenie rastu cien. Pri otázke o kravách a hovädzom však hlave štátu ani „priateľ na telefóne“ nepomohol. „Dokonca ani minister poľnohospodárstva nedokáže odpovedať, a ľudia si myslia, že ja dokážem,“ žartoval Putin.

V starostlivo zrežírovanom predstavení sa ako prvok „glasnosti“ rovnako ako vlani objavili v rohu obrazoviek aj odkazy od nespokojencov typu: „Vova, ešte si sa neunavil?“ Putin, ktorý je pri moci už devätnásty rok, na to len lakonicky poznamenal: „Nie.“ Osamelý vraj nie je preto, že je obklopený tímom rovnako zmýšľajúcich spolupracovníkov. A nástupcu si síce nevychováva, lebo jeho výber bude podľa neho vecou voličov, ale dohliada na výchovu novej generácie politikov.

Tyká si aj s Merkelovou

Putin prezradil, že s mnohými zahraničnými štátnikmi vrátane nemeckej kancelárky, francúzskeho prezidenta či japonského premiéra si tyká. Napríklad českému prezidentovi Zemanovi však vzhľadom na jeho vek úctivo vyká.

Na otázku, aký nový vtip o sebe počul, Putin spomenul nedávny komentár istých nemeckých novín, podľa ktorých Trump svojou politikou vháňa Európu do náručia Putina. „Ak si to spojíte s predchádzajúcim tvrdením o ovplyvňovaní volieb v USA, tak to dokopy vyznieva smiešne. Ovplyvnili sme voľby v USA. A USA nám venovali Európu.“

O tretej svetovej

Viaceré otázky sa vzťahovali na narastajúce napätie medzi Západom a Ruskom. „Bude tretia svetová vojna?“ opýtal sa priamo jeden divák. Šéf Kremľa si pomohol citátom Einsteina: „Neviem, akými zbraňami sa bude viesť tretia svetová vojna, ale štvrtá – palicami a kameňmi.“

Podľa Putina vedomie toho, že tá vojna bude koncom civilizácie, musí všetkých držať na uzde. „Lokálne konflikty sa, samozrejme, dejú, ale globálne vojny neboli,“ pripomenul ruský prezident. Spojené štáty pritom obvinil, že sa pokúšajú zlomiť túto paritu. Ale vďaka odpovedi Ruska pri vývoji nových zbraňových systémov sa táto parita zachováva, dodal s tým, že svet potrebuje nové modely bezpečnosti.

Ohrozená štátnosť Ukrajiny?

Konkrétnej odpovedi na otázku, kedy ruskí vojaci odídu zo Sýrie, sa šéf Kremľa vyhol: "Naši vojaci sú tam preto, aby chránili záujmy Ruska v tomto významnom regióne. Budú tam dovtedy, kým to je pre Rusko výhodné.“

Na otázku ruského separatistu z Donbasu, čo podnikne Moskva, ak Kyjev počas majstrovstiev sveta vo futbale spustí na východe Ukrajiny ofenzívu, Putin varoval pred „najvážnejšími dôsledkami“. V prípade vyostrenia konfliktu na Donbase podľa neho môže pre Ukrajinu vyvstať aj hrozba straty štátnosti.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

605 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #občania #beseda