Ukrajine bude v boji proti korupcii pomáhať nový súd

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok prezidentský návrh zákona o vytvorení Najvyššieho protikorupčného súdu (VAS). Za návrh hlasovalo 315 poslancov 450 členného parlamentu, potrebných bolo najmenej 226 hlasov, informovala agentúra Ukrinform. Podľa agentúry AP ide o kľúčový krok k obnoveniu medzinárodnej finančnej pomoci.

07.06.2018 17:49
debata (15)

Poslanci v návrhu zákona stanovili zásady organizácie a činnosti Najvyššieho protikorupčného súdu ako najvyššieho špecializovaného súdu v súdnom systéme, taktiež osobitné požiadavky na sudcov tohto súdu a záruky ich činnosti, ako aj osobitosti konania konkurzov na pozície sudcov tohto súdu, uvádza Ukrinform.

Podľa návrhu zákona Najvyšší protikorupčný súd bude vykonávať spravodlivosť ako súd prvej a odvolacej inštancie v trestnom konaní týkajúcom sa trestných činov spadajúcich pod jeho jurisdikciu. Bude vykonávať aj súdnu kontrolu dodržiavania práv, slobôd a záujmov osôb v takomto trestnom konaní.

Súd sa bude zaoberať trestnými konaniami v prípade trestných činov súvisiacich s korupciou ustanovených v článku 45 Trestného zákonníka, ako aj v článkoch 206–2, 209, 211, 366–1, ak existuje najmenej jedna z podmienok stanovených v odsekoch 1–3 časti 5 článku 216 Trestného poriadku. To znamená, že jeho jurisdikcia sa zhoduje s jurisdikciou Národného protikorupčného úradu Ukrajiny (NABU).

Ako poznamenala AP, Ukrajina získala od Medzinárodného menového fondu (MMF) len približne polovicu sľúbených pôžičiek vo výške 17,5 miliardy dolárov, pričom platby sa oneskorili z dôvodu pomalého tempa reforiem na Ukrajine. MMF vyhlásil, že vytvorenie protikorupčného súdu by viedlo k ďalším platbám.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #protikorupčný súd