Krajiny NATO schválili program bojovej pripravenosti

Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie na rokovaní schválili program zvýšenia bojovej pripravenosti. Na tlačovej konferencii to novinárom povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg s tým, že do roku 2020 bude mať NATO v prípade potreby do 30 dní k dispozícii 30 mechanizovaných práporov, 30 letiek a 30 bojových plavidiel.

07.06.2018 21:00
debata (137)

„Nebudú to nové jednotky, ale pôjde o zvýšenie pripravenosti síl, ktoré aliancia už teraz má,“ vysvetlil Stoltenberg s tým, že NATO chce mať existujúce sily rýchlejšie pripravené na operačné nasadenie. Plán má označenie „štyri tridsiatky“.

Stoltenberg sa na tlačovej konferencii venoval aj výdavkom členských krajín na armádu. V minulosti spoločne so Spojenými štátmi vyzýval aliančné krajiny, aby viac investovali do obrany a aby vo výdavkoch plnili cieľ v podobe dvoch percent HDP.

„Všetci spojenci skončili so škrtmi. Všetci spojenci zvyšujú výdavky na armádu,“ povedal Stoltenberg s tým, že väčšina členov má plán, ako hranicu dvoch percent HDP dosiahnuť do roku 2024. Dodal tiež, že výdavky na obranu v rámci celej aliancie rastú štvrtý rok v poradí.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg