Trump pozve Kima do USA, ak bude ich summit úspešný

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak bude plánovaný summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom úspešný, pozve ho na návštevu Spojených štátov.

07.06.2018 21:55 , aktualizované: 23:33
debata (7)

Informovala o tom agentúra Jonhap.

„Ak Kima pozvem do Spojených štátov, začneme v Bielom dome,“ povedal Trump vo štvrtok vo Washingtone na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem, ktorý je na návšteve Spojených štátov.

Trump historickú schôdzku s Kimom označil za „oveľa viac než len možnosť odfotografovať sa“. „Musia sa denuklearizovať,“ povedal na adresu Severnej Kórey. „Nemôžeme stiahnuť sankcie,“ dodal.

Americký prezident tiež tvrdí, že bude vedieť veľmi rýchlo, či Kim berie americké požiadavky vážne. „Nemyslím, že sa musím veľa pripravovať. Je to o prístupe. Je to o ochote riešiť veci,“ podotkol Trump.

Témou rozhovorov Trumpa s Abem boli najmä vzťahy medzi Spojenými štátmi, Japonskom a KĽDR, ako aj obchodné vzťahy medzi USA a Japonskom.

Abe tlačí na Trumpa, aby sa venoval na summite aj téme Japoncov unesených do Severnej Kórey a snaží sa zabezpečiť, aby snahy o vyrokovanie dohody nepoškodili japonské záujmy. Americkí spojenci v regióne sa obávajú, že Trumpove snahy o denuklearizáciu by mohli ignorovať sofistikovaný balistický raketový program Pchjongjangu, ako aj programy chemických zbraní.

Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa bude konať 12. júna v Singapure.

Pompeo: Kim dal najavo ochotu denuklearizovať

Severokórejský vodca Kim Čong-un dal ministrovi zahraničných vecí USA Mikeovi Pompeovi osobne najavo, že je pripravený na denuklearizáciu. Povedal to šéf americkej diplomacie s tým, že vytvorenie denuklearizovaných zón KĽDR je jediný výsledok, ktorý je ochotný prijať prezident Donald Trump. Ten sa má s Kimom stretnúť budúci týždeň v Singapure. Spojené štáty podľa Pompea od Pchjongjangu vyžadujú konkrétne kroky, nie len slová.

Pompeo na tlačovej konferencii v Bielom dome vyjadril nádej, že Kim je ochotný pristúpiť k odvážnemu rozhodnutiu denuklearizovať úplne a nezvratne. Na otázku, či dosiahli pokrok v prekonaní rozdielneho definovania pojmu ‚vytvorenie denuklearizovaných zón,‘ odpovedal americký minister zahraničia podľa agentúry Reuters kladne.

Pompeo naznačil, že ak sa Severná Kórea vzdá svojho jadrového arzenálu, čaká ju svetlejšia budúcnosť. Ak sa však diplomatické rokovania nepohnú správnym smerom, zvýši sa tlak na KĽDR prostredníctvom sankcií, varoval Pompeo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una