Ohnivá sopka v Guatemale si vyžiadala 109 životov, 200 ľudí je stále nezvestných

Kto nestihol včas odísť, nemal šancu. Erupcia sopky Volcán de Fuego v Guatemale pochovala najmenej stovku ľudí. Koľko životov si v skutočnosti vyžiadala, nie je jasné. Guatemalský národný inštitút forenzných vied zvýšil vo štvrtok počet mŕtvych na 109. Približne dvesto ľudí je nezvestných a podľa záchranárov je len minimálna šanca, že niekoho z nich nájdu živého.

08.06.2018 06:41 , aktualizované: 07:40
guatemala, sopka, Foto: ,
Počet obetí sopky zrejme ešte bude rásť, keďže nezvestných je stále 200 ľudí.
debata (5)

Pátranie po obetiach a záchranné práce komplikoval dážď a ďalšia sopečná aktivita. Záchranári museli prerušiť prácu pre obavy zo zosuvov pôdy. Z vulkánu, ktorého názov v preklade znamená Ohnivá sopka, sa tiež stále valil horúci popol.

Jedna z najaktívnejších sopiek v Latinskej Amerike vybuchla v nedeľu, keď začala chrliť lávu a dym. Širokú oblasť vrátane častí hlavného mesta Guatemaly následne pokryla vrstva ťažkého popola. Tá po daždi ešte zatvrdla a prekopať sa cez vrstvu bahna, kameňov a sutín, ktoré majú výšku striech domov, je podľa záchranárov nesmierne ťažké. „Nikto už obete odtiaľ nedostane. Nik nezistí, koľko ich tam zostalo,“ povedal 59-ročný muž, ktorý stál uprostred dymiacich jám na mieste, kde kedysi stála osada Los Lotes. „Tela sú zuhoľnatené. Ak sem nasadia ťažké stroje, rozdrvia ich,“ dodal.

Záchranári v snahe dostať sa do postihnutých oblastí riskujú vlastné životy. „Popol je veľmi horúci. Môžeme pracovať len na miestach, kde sa dá stáť na strechách domov. Keď na niektorých miestach zaryjete krompáčom, vyvalí sa množstvo dymu a oheň. Nemôžete ďalej kopať, zomreli by ste,“ opisoval situáciu 25-ročný záchranár Diego Lorenzana. Aj telá, ktoré doteraz našli, sa väčšinou nepodarilo identifikovať.

Tí, ktorí sa ocitli v ceste horúcej mase rútiacej sa z vulkánu, nemali podľa odborníkov šancu prežiť. „Rýchlosť závisí od viacerých faktorov, ale je známe, že môže dosiahnuť 700 kilometrov za hodinu, čo je takmer ako rýchlosť komerčného lietadla na dlhé vzdialenosti. Navyše plyn a hornina v láve dosahujú extrémne vysoké teploty 200–700 stupňov Celzia. Ak ste priamo v jej ceste, je malá šanca na útek,“ uviedol Paul Rincon z portálu BBC.

Podľa Guatemalskej agentúry pre zvládanie prírodných katastrof Conred výbuch sopky postihol 1,7 milióna ľudí a vyše 12-tisíc muselo byť evakuovaných. Podľa guatemalskej opozície však agentúra zlyhala a nedala dostatočne jasné varovanie pred výbuchom vulkánu.

Mnoho dobrovoľníkov pomáha evakuovaným rozdávať humanitárnu pomoc. Červený kríž a Červený polmesiac uvoľnili na pomoc štvrť milióna švajčiarskych frankov, Mexiko vysiela na pomoc svojich zdravotníkov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Guatemala #Volcán de Fuego