Bezpečnostná rada OSN uvalila sankcie na pašerákov ľudí v Líbyi

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok uvalila sankcie na šesť osôb pre podiel na pašovaní migrantov v Líbyi. Opatrenie bolo schválené po tom, čo ho prestalo blokovať Rusko, informovala agentúra Reuters.

08.06.2018 07:13
migrant, utečenec, akcia, líbya, stredozemne... Foto: ,
Utečenci z Afriky na loďke v Stredozemnom mori v snahe dostať sa do Európy. Ilustračná snímka.
debata (18)

Zmrazenie majetku šestici osôb a zákaz cestovania navrhlo minulý mesiac Holandsko podporované Francúzskom, Nemeckom, Britániou a Spojenými štátmi. Rusko si vyžiadalo podrobnejšie informácie o navrhovanom opatrení. Nakoniec schválenie sankcií umožnilo a opatrenie okamžite nadobudlo účinnosť.

Bezpečnostnú radu priviedlo k akcii video zjavne zachytávajúce afrických migrantov, ktorí sú predávaní ako otroci. „Vlani na jeseň našim svedomím pohli zábery migrantov predávaných v Líbyi ako otroci a Bezpečnostná rada prisľúbila podniknúť akciu. Dnešné sankcie vysielajú silný odkaz, že medzinárodné spoločenstvo je jednotné v úsilí o vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom obchodovania s ľuďmi a ich pašovaniu,“ uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Pašeráci ľudí pôsobiaci v chaosom zmietanej Líbyi poslali po mori do Európy, prevažne do Talianska, od roku 2014 už stovky tisíc migrantov. Tisícky z nich však plavbu na vratkých člnoch neprežili.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Bezpečnostná rada OSN #pašeráci ľudí