Začína sa summit G7 v tieni sporov s USA

Spory medzi Spojenými štátmi a šiestimi ďalšími poprednými ekonomikami sveta s najväčšou pravdepodobnosťou poznamenajú dvojdňový summit predstaviteľov skupiny krajín G7, ktorý sa začína v kanadskom meste La Malbaie.

08.06.2018 08:13 , aktualizované: 17:47
G7-SUMMIT/CANADA Foto: ,
Summit G7 sprevádzajú aj tento raz protesty.
debata (57)

Akokoľvek chce kanadský premiér Justin Trudeau stretnutie zamerať na problematiku hospodárskeho rastu, podľa analytikov bude ťažké udržať pod kontrolou napätie v rámci skupiny v čase, keď obchodné a diplomatické kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa do značnej miery USA izolovali a hrozia znížením významu G7.

Skupinu G7 tvoria Spojené štáty, Kanada, Japonsko, Nemecko, Británia, Francúzsko a Taliansko.

Trump týždeň pred začiatkom summitu nahneval Kanadu a európskych členov G7 ukončením výnimky z ciel na dovoz ocele a hliníka, ktoré USA zaviedli tento rok v marci. EÚ sa podľa agentúry Reuters bude na summite snažiť zmeniť postoj USA k clám aj k rozhodnutiu odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom. Európania majú však v tomto smere veľmi malé očakávania.

Na summite sa okrem hlavných predstaviteľov sedmičky zúčastní aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk.

Trump vyzval na opätovné prijatie Ruska

Americký prezident Donald Trump vyzval na opätovné prijatie Ruska do skupiny G7.

„Rusko by malo byť na tejto schôdzke,“ povedal Trump novinárom v Bielom dome pred odletom do kanadského Québecu na každoročný summit G7. „Mali by dovoliť Rusku vrátiť sa, pretože by sme mali mať Rusko za rokovacím stolom,“ dodal.

Hovorca kanadského premiéra Justina Trudeaua po Trumpovom vyhlásení konštatoval, že Kanada svoj odmietavý názor na prijatie Ruska do skupiny G7 nemení.

Európska únia prizvanie Ruska rovnako ako Kanada odmieta. „Nechajme to tak, ako to je. Sedmička je navyše šťastné číslo,“ vyhlásil predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý sa summitu zúčastní spolu s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Nový taliansky premiér Giuseppe Conte vyjadril podporu návrhu Trumpa na opätovné prijatie Ruska do skupiny G7.

Rusko vylúčili po anexii Krymu

„Rusko by sa malo vrátiť do G8. Je to v záujme všetkých,“ napísal Conte na Twitteri z Kanady, kde sa na summite G7 predstaví na medzinárodnej scéne po prvý raz ako taliansky líder.

Agentúra Reuters pripomína, že nová talianska vláda už signalizovala, že sa pravdepodobne prikloní k proruskému smerovaniu svojej zahraničnej politiky a vyzvala na zrušenie hospodárskych sankcií voči Moskve.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na Trumpov výrok o tom, že Rusko by sa malo zúčastniť summitu G7, uviedol: „Rusko sa zameriava na iné formáty, mimo G7.“

Rusko vylúčili z tejto elitnej skupiny v roku 2014 za trest za anexiu Krymu a za jeho podporu proruským separatistom na Ukrajine. Tento krok podporili ostatní členovia zoskupenia vrátane USA, Kanady, Japonska a štyroch európskych štátov.

Tohtoročný summit G7 sa zameria na rokovania o obchode. Spojenci USA sa budú snažiť presvedčiť Trumpa, aby zrušil nedávno uvalené clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré môžu podľa ich obáv viesť k obchodnej vojne.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Donald Trump #summit G7