Putin sa stretne s Trumpom zrejme v lete vo Viedni, píše The Wall Street Journal

Ruský prezident Vladimir Putin požiadal rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza o usporiadanie budúceho rusko-amerického summitu. Napísal to vo štvrtok denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenovaných európskych diplomatov. Vrcholné stretnutie, o ktorom sa už vyše dva mesiace hovorí, by sa malo podľa amerického denníka uskutočniť počas leta vo Viedni.

08.06.2018 09:52
G20-GERMANY/TRUMP-PUTIN Foto: ,
Prezident USA Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo). Archívna snímka.
debata (21)

Putin žiadosť predniesol počas nedávnej návštevy Rakúska a Kurz s návrhom súhlasil, uvádza The Wall Street Journal. Kancelár sľúbil, že s touto možnosťou oboznámi amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ruská agentúra RIA Novosti oznámila, že Moskva a Washington o možnom summite rokujú. „V besedách s Američanmi sa táto téma objavila. Žiadne dohody však zatiaľ nie sú,“ povedali agentúre ruskí diplomati. Kontakty medzi oboma krajinami, ktorých cieľom je preskúmať možnosť summitu, v minulých dňoch potvrdil aj The Wall Street Journal.

Putin podľa newyorského denníka Kurzovi povedal, že nestojí o summit vo Washingtone. Chcel by sa vraj s Trumpom stretnúť na neutrálnej pôde. Trump má v pláne navštíviť Európu v júli, keď by sa mal zúčastniť na vrcholnej schôdzke NATO v Bruseli a navštíviť aj Britániu.

Prvýkrát o možnosti summitu hovorili Trump a Putin počas telefonátu tento rok v marci. Od tej doby však Moskva aj Washington dávali opakovane najavo, že príprava schôdzky sa nijako neposunula. Obaja štátnici sa zatiaľ zbežne stretli dvakrát pri príležitosti minuloročných medzinárodných konferencií v Nemecku a vo Vietname.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Donald Trump