Súkromné ​​príspevky na facebooku sa mohli dostať na verejnosť

Súkromné ​​príspevky až 14 miliónov užívateľov internetovej siete facebook sa v máji na niekoľko dní mohli v dôsledku softvérovej ​​chyby dostať na verejnosť. Informovala o tom spoločnosť Facebook.

08.06.2018 10:16
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata

V dôsledku chyby tak mohli byť napríklad príspevky určené iba priateľom dostupné všetkým užívateľom. „Radi by sme sa za túto chybu ospravedlnili,“ uviedla Erin Eganová, ktorá má v spoločnosti Facebook na starosti politiku ochrany súkromia.

Pri zverejňovaní príspevkov na facebooku možno nastaviť, komu budú prístupné. Facebook si voľbu pri poslednom príspevku pamätá a automaticky ju nastaví aj pri novom príspevku. Chyba však spôsobila, že systém pri novom príspevku nastavoval voľbu pre jeho sprístupnenie všetkým užívateľom, aj keď bola dostupnosť predchádzajúceho príspevku obmedzená. Pokiaľ si autor príspevku túto zmenu nevšimol, mohol neúmyselne zverejniť informácie, ktoré chcel zdieľať len s užším okruhom ľudí, píše server BBC.

Chyba bola aktívna od 18. do 22. mája. Firme však trvalo až do 27. mája, než spôsobené problémy odstránila. Používatelia, ktorých sa chyba mohla dotknúť, teraz dostanú upozornenie.

Prístup facebooku k ochrane súkromia sa tento rok dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook