Stoltenberg: Kauza Babčenko môže podkopať dôveru v médiá

Generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga mrzí, že operácia s fingovanou smrťou novinára Arkadija Babčenka môže podkopať dôveru v slobodné médiá.

08.06.2018 12:54
Jens Stoltenberg Foto:
Generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg.
debata (25)

Zinscenovanú vraždu ostrého kritika Kremľa žijúceho na Ukrajine zorganizovala ukrajinská tajná služba SBU minulý mesiac. Kyjev, ktorý za akciu čelí kritike z rôznych strán, svoj postup obhajuje tým, že vec pomohla zabrániť ďalším útokom na kritikov Moskvy v ukrajinskom e­xile.

„V prvom rade by som rád povedal, že sa nám všetkým uľavilo, že Babčenko je živý,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Stoltenberg. Incident by podľa neho mohol nielen podkopať dôveru v médiá, ale tiež hrozí, že bude zneužitý na propagandistic­ký účel.

Slobodné a nezávislé médiá Stoltenberg označil za zásadné pre demokraciu. „Najlepšou cestou k tomu, aby sme sa nestali obeťami ‚fake news‘, sú médiá, ktoré pokladajú – aj nám – ťažké otázky, overujú svoje zdroje aj fakty,“ podotkol generálny tajomník NATO.

Na konci mája ukrajinské úrady najprv informovali o Babčenkovej vražde, aby o deň neskôr na tlačovej konferencii oznámili, že vec bola fingovaná.

Neobvyklý postup bol vraj zvolený v snahe odhaliť údajnú rozsiahlu a Ruskom organizovanú operáciu, ktorej cieľom bolo zlikvidovať opozične zmýšľajúcich Rusov, predovšetkým novinárov a blogerov, ktorí otvorene kritizujú ruskú vládu. Moskva aj muž, ktorého Ukrajinci z prípravy vraždy podozrievajú, takéto vysvetlenie odmietajú.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina #Arkadij Babčenko