Protiizraelské protesty v Gaze si vyžiadali štyroch mŕtvych a 600 zranených

Štyria Palestínčania zahynuli a najmenej 600 ďalších utrpelo v piatok zranenia počas ďalšieho zo série protestov na hraniciach medzi pásmom Gazy a Izraelom. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

08.06.2018 18:19 , aktualizované: 21:42
Palestinians Israel Foto: ,
Palestínski lekári a civilisti evakuujú mladíka, ktorého zranili pri protiizraelskom proteste v Gaze.
debata (7)

Podľa údajov ministerstva viac ako 100 ľudí zasiahla ostrá munícia vypálená izraelskými vojakmi, pričom sedem z nich je vo vážnom stave.

Viacerí Palestínčania mali počas protestu oblečené uniformy podobné tým, ktoré nemeckí nacisti nútili nosiť židovských väzňov a ďalších počas druhej svetovej vojny. Podľa jedného z protestujúcich Palestínčanov tým chcú svetu pripomenúť, že izraelská okupácia sa dopúšťa rovnakého masakru ako nemeckí nacisti.

Podľa vyhlásenia izraelskej armády sa na piatkových protestoch v piatich lokalitách zúčastnilo približne 10.000 Palestín­čanov, ktorí hádzali na izraelských vojakov kamene, pálili pneumatiky a púšťali šarkany a héliom naplnené balóny s výbušnými zariadeniami. Na jednom mieste na vojakov útočili zbraňami a granátmi, dodala armáda.

Vojaci reagovali streľbou a nasadením slzotvorného plynu a dronov.

Medzi obeťami posledného piatkového protestu je aj 15-ročný chlapec, ktorého podľa jeho rodiny postrelili v palestínskom meste Rafah na juhu Gazy. AP pripomína, že počas protestov doposiaľ zahynulo 12 detí mladších ako 16 rokov.

K demonštrantom sa v piatok pripojil aj Ismáíl Haníja – vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy.

Počas súčasnej vlny protestov v Gaze prišlo od konca marca o život už najmenej 120 Palestínčanov, píše agentúra AP.

Protestné zhromaždenia pri hraničnom múre s Izraelom sa konajú už niekoľko týždňov každý piatok. Tento piatok na dôvažok kolidujú s Dňom Jeruzalema, ktorý si Irán pripomína od svojej islamskej revolúcie v roku 1979, a to vždy v posledný piatok moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #zranení #Gaza #úmrtia